VURDERER AVHØR PÅ GÅRDEN: De siste ukene har politiet saumfart gården til Anders Behring Breivik på jakt etter bevis. Totalt har de gjort over 1000 beslag. Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby sier de vurderer å ta med Breivik tilbake til gården for avhør. (Foto: Tore Meek)
VURDERER AVHØR PÅ GÅRDEN: De siste ukene har politiet saumfart gården til Anders Behring Breivik på jakt etter bevis. Totalt har de gjort over 1000 beslag. Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby sier de vurderer å ta med Breivik tilbake til gården for avhør. (Foto: Tore Meek)

Politiet: – Lite tyder på at Breivik hadde medhjelpere

Etter flere ukers undersøkelser av gården Anders Behring Breivik leide, er politiet styrket i troen på at 32-åringen utførte terroraksjonene alene.

Det var på gården Vålstua, som ligger idyllisk til ved Glommas bredd på Åsta i Åmot kommune, at Breivik skal ha lagd bomben som sprengte Regjeringskvartalet og gjort den siste planleggingen av terroraksjonene som krevde 77 liv på Utøya og i Oslo.

Har sikret spor

Politiet har i flere uker jobbet med å sikre DNA-spor på gården og startet denne uken grovransaking av gårdsbygningene og områdene rundt.

LES OGSÅ: 1000 beslag på terrorgården

– Vi har så langt gjort over tusen beslag herfra, fortalte politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby da han møtte pressen ved gården torsdag formiddag.

Hjort Kraby var på Åsta for å bli orientert om arbeidet av politimennene som jobber på stedet.

Hoveddelen av beslagene består av siktedes eiendeler.

Hjort Kraby sier hovedformålet med undersøkelsene er å finne ut om Breivik hadde medhjelpere.

Det er tidligere kjent at det skal ha blitt observert besøk på Vålstua i tiden før terrorangrepene.

LES OGSÅ: Flere avhørt etter mistenkelige Breivik-besøk

Skal analysere

Hjort Kraby sier dette ser ut til å ha vært folk som har kjørt feil eller naboer som har kommet innom.

– Teorien om medhjelpere er ikke styrket etter etterforskningen her ute, men det er for tidlig å gi noen endelig konklusjon. Vi er nå i etterforskningens sjette uke, vi har samlet inn store mengder informasjon. Nå skal vi analysere dette og ettergå det særlig opp mot mer objektive kilder som bompasseringer og teledata, sier Hjort Kraby.

Politiet har ikke konkludert endelig om de ønsker å avhøre Anders Behring Breivik på gården, men sier de sannsynligvis vil komme til å ønske det.

Avhør på gården en utfordring

– Vi hadde et veldig vellykket avhør av ham på Utøya, og vi har tro på at vi kan få til det samme her, selv om det vil føre til utfordringer med tanke på sikkerheten og logistikk, sier Hjort Kraby.

– Det vil være svært nyttig for oss å ta ham med til lokalene, så han kan peke og vise oss hvor dette skal ha skjedd, slik at vi kan se om det han har forklart, faktisk lar seg fysisk gjennomføre.

Politiet har så langt gjennomført rundt 70 timer med avhør av den siktede. Det siste så sent som onsdag.

Da var temaene Breiviks manifest, bombeproduksjonen og ordenen Breivik hevder han tilhører, som han kaller Knights Templar.

Hjort Kraby sier den siktede 32-åringen ikke har endret særlig atferd i løpet av avhørene.

– Han bærer preg av å ha sittet seks uker i isolasjon, men han forklarer seg fremdeles detaljert, rolig og fattet, forteller han. (©NTB)