
Hevder politiske fanger i DDR måtte lage Ikea-møbler
Tysk tv-dokumentar har gravd i historien til den svenske møbelgiganten.
Kort tid etter at nye sider ved Ikea-gründer Ingvar Kamprads nazifortidble avslørt i en svensk bok, dukker det opp en ny ubehagelig sak om møbelkjeden.
Den tyske tv-kanalen WDR har undersøkt Ikeas forretninger i Øst-Tyskland på 1970-tallet, og Aftonbladet gjengir noen av hovedpunktene i programmet.
Omfattende produksjon
På 65 forskjellige steder i DDR ble det produsert møbler og deler til den svenske bedriften. I den kommunistiske ettpartistaten kostet arbeidskraften bare halvparten så mye som i det da typiske lavkostlandet Taiwan.
Men kapitalisten Ingvar Kamprad nøt ikke bare godt av konkurransefordelen ved å operere i et udemokratisk land. Ifølge programmet benyttet møbelkjeden seg også av politiske fanger som ble satt til tvangsarbeid.
I Waldheim lå fabrikken hvor den klassiske Klippan-sofaen ble produsert. Vegg i vegg lå et fengsel, og fengselsdirektøren forteller i programmet at straffarbeidet var en kalkulert del av møbelproduksjonen.
Les også: Ikea best likte bedrift i Norge
Ikea-ikon fra DDR
Ikeas bånd til det tidligere Øst-Tyskland er også omtalt i Björn Cederbergs bok «Kamprat spion». Ifølge boken hadde Ikea underleverandører i DDR.
Enkelte har hevdet at Billy-hyllen ble produsert der.
I en pressemelding fra Ikea i Tyskland slås det fast at man ikke har funnet bevis på at møbelgiganten har benyttet seg av tvangsarbeidere, men beklager om det har forekommet.