BREV2 (Foto: TV 2)
BREV2 (Foto: TV 2)

Funksjonshemmede forskjellsbehandles: Stine tvangsflyttet til institusjon, Mari fikk bo hjemme

Rullestolbrukeren Mari i Oslo kan bo med venninnen sin og leve et normalt liv. Venninnen Stine i Trondheim må bo på institusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Norges Handicapforbund er det rundt 8000 som har behov for brukerstyrt personlig assistanse, men bare en tredjedel får det i dag.

Mari Storstein bor i Oslo og jobber med film og teater. Hun bor sammen med sin beste venninne. Hun har en muskelsykdom og sitter i rullestol. Ettersom hun har personlige assistenter, kan hun imidlertid selv bestemme hva hun vil gjøre og hvordan hun vil leve.

Men Mari frykter å miste tilbudet hun har idag, og havne på institusjon slik som venninnen Stine i Trondheim.

– Man mister litt av seg selv – føler ikke at meningene sine har så mye å si lenger, forteller Stine Machlar.

LES OGSÅ: – Føler du er fengslet for noe du ikke har gjort

Dokument2 viser onsdag kveld en dokumentar om Stine, Mari og forskjellsbehandlingen av handikappede. Se den på TV 2 klokken 21.45, eller på TV 2 Sumo.

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handicapforbund. (Foto: TV 2)

Om du får brukerstyrt personlig assistanse er avhengig av hvor du bor. Rundt om i landet bor det over 140 unge funksjonshemmede på alders- og sykehjem.

– Jeg mener at det er kommunene som må gjøre en vurdering av hva slags tilbud som er best, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for ett år siden.

– Det er forferdelig urettferdig at mennesker ikke får velge selv hvem de skal få assistanse fra, selv i de mest intime forhold, sier forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund.