ANKLAGER WADA FOR JUKS: Bjarne Østerud.
ANKLAGER WADA FOR JUKS: Bjarne Østerud.

Tysse-sakkyndig anklager WADA for juks

Professor Bjarne Østerud går til frontalangrep på verdens antidopingbyrå WADA etter at dopingdømte Erik Tysse tapte ankesaken sin.

Bergen (TV 2 Sporten): Kappgjengerens sakkyndige hevder at dopingsystemet har jukset og konspirert for å få dømt en uskyldig mann.

- Det virker som om dette er et opplegg WADA har bestilt, faktisk. Dette er er justismord, sier Bjarne Østerud, en av Tysses sakkyndige, til TV 2 Sporten.

Slakter systemet
Østerud er professor i biokjemi ved universitet i Tromsø. Han er kritisk til måten idrettens voldgiftsrett, CAS, har behandlet saken på. Selve dommen inneholder flere faktiske feil, mener han.

- Det er langt under det man kan forvente av et slikt system. Så må man begynne å lure på hva det er som ligger bak dette. Er det virkelig for å renvaske WADA at dette blir fremført? De har ikke bevist på noen måte at det virkelig er CERA som foreligger i disse analysene. Den ene analysen (SDS-PAGE) viser tvert i mot helt klart at prøven til Erik Tysse ikke inneholdt CERA og at 45 professorer, inkludert en nobelprisvinner i kjemi, og nærmere 100 vitenskapsfolk er enige i denne konklusjonen, sier Østerud.

Les også: Erik Tysse: – Jeg har grått i frustrasjon
Les også: Tysses dopinganke forkastet

Ingen selvkritikk fra WADA
Verdens antidopingbyrå tilbakeviser på det sterkeste at det har skjedd noe ureglementert i saken.

- Selvsagt er det ingenting som går på prestisje. Her er det snakk om at man skal få en rettferdig avgjørelse. Dette er kjørt gjennom to rettsprosesser, en i Norge og en internasjonalt. Alle argumenter har vært satt frem, både for og i mot. Resultatet er det det er, og det tror jeg man skal forholde seg til, sier WADA-direktør Rune Andersen til TV 2 Sporten.

Småbekymret toppidrettssjef
Toppene i norsk idrett er i en vanskelig situasjon. De må støtte lojalt opp om det internasjonale regelverket. Samtidig går de langt i gi Erik Tysse støtte, uten at det sies direkte.

- Her er det en rekke fagspesialister som tydeligvis har en annen oppfatning og konklusjon enn det idretten og WADA har. Det synes vi er spesielt, og det gir et visst rom for bekymring. Den bekymringen jeg har hatt i forhold til rettssikkerheten har ikke blitt borte med den fellende dommen, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til TV 2 Sporten.

- Det er ikke noe unikt at man forsvarer egne utøvere. Når det skjer noe med ens egne, er det vanskeligere å svelge, sier WADA-direktør Rune Andersen på generelt grunnlag om at dopingtatte utøvere ofte opplever sympati i eget land.

Les også: Erik Tysse snakker ut: – Jeg er ingen løgnhals

OL ryker trolig
Tysse er allerede godt i gang med å sone utestengingen på to år. 8. juli 2012 kan han konkurrere igjen, men slik regelverket er per i dag, er kappgjengeren uaktuell for en norsk OL-tropp.

- Han må sone ferdig før vi kan begynne å gi støtte til Erik Tysse, sånn er idrettens regler, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til TV 2 Sporten.

- Da har jeg en god stund til neste mesterskap. Da blir slutten av neste sesong et grunnlagsår, og så blir 2013 den store sesongen når man kommer skikkelig tilbake, sier Erik Tysse til TV 2 Sporten.