FØRST: Som den første i landet får nå 85 år gamle Gunhild innstallert et system som varsler om hun ramler, eller går ut midt på natten.  (Foto: TV 2/ Montasje)
FØRST: Som den første i landet får nå 85 år gamle Gunhild innstallert et system som varsler om hun ramler, eller går ut midt på natten. (Foto: TV 2/ Montasje)

En sensor skal passe på Gunhild (85)

Som den første i landet får nå 85 år gamle Gunhild installert et system som varsler om hun ramler, eller går ut midt på natten.

Vågå kommune kommer regjeringen i forkjøpet og tar i bruk moderne teknologi i eldreomsorgen. Gunhild (85) får, som den første i landet, installert et system som varsler hvis noe skulle skje.

Regjeringen utreder og vurderer i hvilken grad man skal ta i bruk mer moderne teknologi i eldreomsorgen. I Vågå kommune handler de.

Får bo hjemme

Gunhild Valbjør Løchen vil gjerne fortsette å bo på slektsgården i Vågå. Nå blir hun den første til å prøve ut sensorbasert omsorgsteknologi.

– Du er på måte en prøvekanin da?

LES OGSÅ: Lilly (92) har ventet i ett år på sykehjemsplass

– Hehe, ja, hvis jeg kan brukes til det, er det vel ikke så dumt det, kanskje, sier Gunhild.

På frivillighetssentralen i Vågå er utstyret Gunhild skal få rigget til hjemme. Her får hun en grundig innføring i hvordan den fungerer.

TROR DET VIL BEDRE LIVSKVALITET: Ordføreren i Vågå, Rune Øygard, tror teknologien vil bedre livskvaliteten til mange ved at de får bo hjemme.  (Foto: TV 2)
TROR DET VIL BEDRE LIVSKVALITET: Ordføreren i Vågå, Rune Øygard, tror teknologien vil bedre livskvaliteten til mange ved at de får bo hjemme. (Foto: TV 2)

Ved hjelp av sensorer skal det for eksempel registreres om brukeren faller. Skulle det skje, vil en skjerm fortelle Gunhild at hjelpen er på vei.

– Et varmere samfunn

Ordføreren i Vågå, Rune Øygard, vil ikke være med på at teknologien fører til mindre menneskelig omsorg.

LES OGSÅ: Frp vil ha statlig eldreomsorg

– Det vi her prøver ut vil heller representere et varmere samfunn fordi den enkelte vil få en øket livskvalitet, en kan bo hjemme lengre, pårørende blir tryggere og en får en trygg dialog mellom helsepersonell og den som har behov for hjelp, sier Øygard.

Billigere

I tillegg er det billigere for kommunen dersom de eldre bor hjemme lengst mulig.

TRYGGHET: Trappen hjemme hos Gunhild er svært bratt. Familien er ofte bekymret for henne, men tror sensoren vil gi dem større trygghet.  (Foto: TV 2)
TRYGGHET: Trappen hjemme hos Gunhild er svært bratt. Familien er ofte bekymret for henne, men tror sensoren vil gi dem større trygghet. (Foto: TV 2)

– En plass på sykehjem vil fort koste en million, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Hvem vant debatten?

Gunhilds sønn, Kai Valbjør, tror sensorsystemet vil berolige ham når moren går alene i den bratte trappa hun har hjemme.

– Det vil vel hjelpe oss til å føle oss tryggere på at mor har det bra til enhver tid, forklarer Kai.

Hovedpersonen selv, Gunhild, er svært positiv til den nye teknologien.

– Det er vel noe stort det, å være den første som prøver noe slikt, sier Gunhild.