¿ Vær obs på at én personlig erfaring sier lite om risiko for andre, sier dr.med. Gro Nylander.
¿ Vær obs på at én personlig erfaring sier lite om risiko for andre, sier dr.med. Gro Nylander.
Det virrer mye kunnskap rundt, og mange gravide er mye reddere enn de behøver å være, sier dr.med. Gro Nylander. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det virrer mye kunnskap rundt, og mange gravide er mye reddere enn de behøver å være, sier dr.med. Gro Nylander. (Foto: Illustrasjonsfoto)
¿ Det virrer mye kunnskap rundt, og mange gravide er mye reddere enn de behøver å være, sier dr.med. Gro Nylander.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
¿ Det virrer mye kunnskap rundt, og mange gravide er mye reddere enn de behøver å være, sier dr.med. Gro Nylander. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Farlige råd for gravide florerer på nett

Røyking under graviditeten bagatelliseres og livstruende blødninger avfeies som normaliteter.

Det å være gravid i dag er noe helt annet enn for ti år tilbake.

Med internett og chattesider har infostrømmen økt, og med det øker også bekymringene til de gravide.

– Det florerer av informasjon for gravide og mange er mye mer redde enn de behøver å være, sier overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, Gro Nylander.

Ikke la deg skremme av alt dette hysteriet med å ikke spise rått kjøtt og uvasket grønt i Syden.

Les også: Jordmor Siri von Krogh: – Graviditet er en normaltilstand

Internett og informasjon

Nylander råder gravide til å ikke tro blindt på det de leser på nett. Det kan være vanskelig å vite hva som er rett og hva som er galt.

– Kanskje er det prisen det moderne menneske betaler for å spise av kunnskapens tre? Prøv å skille mellom skitt og kanel. Sjekk hvem som har skrevet rådet og prøv å finne kvalitetssider, sier Nylander.

Nylander anbefaler Helsedirektoratet og Matportalen sine nettsider, som hun mener gir velbegrunnede råd. Når det gjelder selve graviditeten, ikke minst hvis det er mulige komplikasjoner eller problemer, råder hun kvinner til å holde seg til informasjon skrevet av erfarne, forskningskompetente fagfolk.

Gro Nylander har selv skrevet godt dokumenterte bøker for unge foreldre. Hun mener det er viktig at gravide får riktig informasjon i en form de gidder å lese.

Les også: Slik lykkes du med barnehagetilvenningen

Farer i debatter og forum

På mange nettsteder legger de gravide inn spørsmål og svarer hverandre i debatter. Også i slike forum gjelder det å være på vakt. Det kan være koselig å chatte med andre i samme situasjon og de du chatter med kan høres fornuftig og grei ut, men det er ikke sikkert det de sier er riktig.

– Vær obs på at én personlig erfaring sier lite om risiko for andre, sier Nylander og forteller om erfaringer til ettertanke:

Blødning i niende måned er et tegn på at fødselen snart er i gang.

¤ En mor som fikk et alvorlig skadet barn etter en toxoplasmoseinfeksjon i graviditeten gjorde meg oppmerksom på en som skrev «Ikke la deg skremme av alt dette hysteriet med å ikke spise rått kjøtt og uvasket grønt i Syden. Jeg brydde meg ikke noe om det på mine TRE sydenturer mens jeg var gravid, og sitter her nå med verdens friskeste, fineste lille gutt!».

¤ En annen skrev «Ikke hør på moralismen om røyking. Jeg har røykt 20 sigs gjennom alle ni måneder og gutten min veide 4.5 kilo da han ble født.» Det kan sammenlignes med å slippe en flokk toåringer ut på en trafikkert motorvei. Det ville jo gå bra med de fleste, men det er ikke akkurat å anbefale likevel!

¤ En tredje av de jeg har fanget opp hadde spurt på nettet om det var farlig med blødning i niende måned, omtrent som en menstruasjon. En som nylig hadde født svarte henne på chattesiden at det sikkert bare var et tegn på at fødselen snart kom i gang. Sannheten var at det dreide seg om en morkakeløsningen som kan være livstruende både for mor og barn.

Myte at man bør unngå reker og jordbær

Det finnes også mye bra informasjon for gravide på nettet. Nylander nevner mammanett.no og barnimagen.no som nyttige nettsider. Men også der gjelder det å være obs.

– Ikke sjelden popper det opp synsing, også fra fagfolk, som ikke er basert på solid nok kunnskap. For at man skal være rimelig sikker når man gir råd bør det etter mitt skjønn være samsvar mellom grundig moderne kvalitetsforskning, lang erfaring og sunn fornuft.

Jeg har røykt 20 sigs gjennom alle ni måneder og gutten min veide 4.5 kilo da han ble født.

Overlegen forteller om ett uheldig eksempel; et råd fra en jordmor om å ligge mye i starten av graviditeten for å unngå å abortere. Det har, ifølge Nylander, ingen effekt når du sammenligner store grupper som har forsøkt å ligge, med dem som har levd som vanlig.

Hun sier at man også finner også svakt begrunnede råd på nettet om mat du absolutt ikke bør spise, noe som for eksempel i sommer førte til at flere gravide kontaktet henne fordi de knapt turde å kose seg med reker eller jordbær.

– Er jeg for tykk for å bli gravid? Les mer her!

Gravid2 (Foto: Illustrasjonsfoto)
Gravid2 (Foto: Illustrasjonsfoto)

Medisin til gravide

En norsk studie viser at de fleste gravide og ammende er i tvil om hva slags medisiner de kan ta. I tillegg viser undersøkelsen at åtte av ti kvinner har brukt minst en medisin mens de var gravide.

Studie oppgir nesten like mange at de hadde behov for informasjon om medisiner gjennom svangerskapet.

– Internett byr på en informasjonsjungel som får mange til å tvile på svarene de finner selv. Kvinnene har behov for å vite hva som gjelder nettopp deres situasjon, sier prosjektleder og farmasøyt Trude Giverhaug ved RELIS Nord-Norge, Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Som et forsøksprosjekt er det nå åpnet en gratis, offentlig informasjonstjeneste der gravide og ammende kan stille spørsmål om nettopp medisiner. Alle spørsmål besvares av erfarne farmasøyter og leger som gir produsentuavhengig legemiddelinformasjon.

Nettstedet heter tryggmammamedisin.no

Les også: Lær barnet å sove uten gråt

Friskere barn med amming, les mer her!

Nettprat

Er du bekymret og har spørsmål rundt graviditeten?

Les svarene fra Gro Nylander under.