SKANDALE: Tan Ching-ting, talskvinne ved National Taiwan University Hospital, møter pressen utenfor sykehus for å svare på spørsmål om transplantasjonene. (Foto: ETTV/APTN)
SKANDALE: Tan Ching-ting, talskvinne ved National Taiwan University Hospital, møter pressen utenfor sykehus for å svare på spørsmål om transplantasjonene. (Foto: ETTV/APTN)

Fem pasienter fikk organer fra HIV-smittet mann

Taiwan rammes av sykehusskandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et anerkjent sykehus i Taiwans hovedstad Taipei rammes av en skandale av de sjeldne etter at det har kommet fram at pasienter at fått transplantert organer fra en HIV-smittet mann. Totalt fem pasienter er for tiden under behandling ved National Taiwan University Hospital (NTUH) etter transplantasjoner fra samme donor, skriver nyhetsbyrået AP.

I en pressemelding på sine nettsider opplyser sykehuset at den grove feilen skjedde da en ansatt skulle sjekke donorens prøvesvar. Medarbeideren skal ha trodd at han fikk svaret «non-reactive», som betyr negativt, mens han i virkeligheten ble fortalt «reactive».

Les også: Donorpasienter fikk kreftinfiserte nyrer

Beklager

Prøvesvarene ble levert over telefon og ble ikke dobbeltsjekket, noe som strider mot normal prosedyre.

– Vi beklager feilen på det dypeste, legger sykehuset til.

Talsmann for Helsedepartementet, Shih Chung-liang, sier til AP at departementet gransker saken og komme tilbake til eventuelle reaksjoner overfor sykehuset.

Les også: Emily (26) fikk ny hånd etter fem år

Donoren var en 37 år gammel mann som falt i koma 24. august. Samme dag ble hans hjerte, lever, lunge og to nyrer transplantert til fem pasienter. Hjertetransplantasjonen ble foretatt på et annet sykehus, mens de fire andre ble utført på NTUH.

37-åringens mor har fortalt taiwanske medier at hun ikke kjente til sønnens sykdom og hun er forferdet over nyheten om transplantasjonene.

«Grusom forsømmelse»

Sjefen for helsemyndighetene i Hsinchu, donorens hjemby, er sjokkert over sykehustabben og omtaler transplantasjonene som en «grusom forsømmelse». Yao Ke-wu legger til at NTUH burde ha kontaktet lokale helsemyndigheter for å få 37-åringens sykehistorie.

Ifølge Yao er det stor sannsynlighet for at organmottakerne vil pådra seg viruset, og behandlingen deres vil bli ytterligere komplisert ettersom kroppen deres også må behandles mot å frastøte seg det nye organet.

Det er også bekymring for at leger og sykepleiere som utførte og deltok under operasjonene kan bli smittet.

Les også: Monica (29) skulle vært død