Utøya_goran_Øya_1024 (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)
Utøya_goran_Øya_1024 (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)

Politimann jobbet med terrorsaken – ble oppringt av datter fra Utøya

Datteren ga beredskapstroppen viktig informasjon over telefon mens de var på vei.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett etter at bomben raserte Oslo sentrum den 22. juli ble det satt krisestab i ledelsen i Oslo politidistrikt. En av dem som satt i stabsrommet var en erfaren politimann som var Politidirektoratets utsending.

Ble oppringt

Oddbjørn Mjølhus, sjefinspektør for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet, er mannens sjef og forteller historien fordi politimannen selv ikke ønsker å stå fram. Samtidig var nemlig hans mindreårige datter på AUFs sommerleir. Og mens faren sitter midt i operasjonen, ringer mobilen hans.

IMPONERT: Sjefinspektør i Politidirektoratet, Oddbjørn Mjølhus, er imponert over hvordan hans tjenestemann taklet situasjonen. (Foto: Øyvind Holst)

Det er datteren – fra Utøya.

– Via den telefonen ble min tjenestemann klar over at det pågikk skyting på Utøya.

Mjølhus vil ikke bekrefte noe nøyaktig tidspunkt, men etter det TV 2 får opplyst kom telefonen klokken 17.25 eller 17.26. Det var i så fall før politiets 112-sentral offisielt fikk den første meldingen.

Les også: Truffet av den siste kula: Her ser Adrian seg selv bli skutt

– Dette førte jo da til at vedkommende kunne rapportere øyeblikkelig til staben i Oslo politidistrikt og fortelle mer detaljert om hva som skjedde på Utøya.

Ble på jobb

Umiddelbart etter ble beredskapstroppen sendt fra Oslo. På veien skal de tungt utstyrte politifolkene ha snakket direkte med jenta minst én gang, og fått verdifull informasjon. Etter det TV 2 er blitt opplyst fortalte jenta at flere var blitt skutt og drept. På bakgrunn av beskrivelsene skjønte politifolkene også at gjerningsmannen var utstyrt med automatvåpen.

Samtidig fortsatte faren å jobbe.

– Han sto i jobb utover kvelden inntil han ble avløst av en annen tjenestemann rundt midnatt. Vi er imponert over hvordan han løste den oppgaven.

I ettertid vet vi hvordan det hele endte. Politimannens datter var en dem som kom seg fra Utøya i live.

Les også: Her er Breiviks telefonsamtaler med politiet