MER HELIKOPTER? Kilder hevder at det neste år vil drysse penger over norsk helikopterberedskap. (Foto: TV 2)
MER HELIKOPTER? Kilder hevder at det neste år vil drysse penger over norsk helikopterberedskap. (Foto: TV 2)
faremomont
faremomont

– Regjeringen vil styrke helikopterberedskapen

Forventer pengedryss over nasjonal helikopterberedskap etter 22. juli-tragedien.

Det første av forsvarets Bell-helikoptre var over Utøya rundt klokka 19.30 den 22.juli, en time etter at gjerningsmannen var pågrepet av Beredskapstroppen. Det offentligheten ikke visste før terroren rammet Norge, var at den nasjonale helikopterberedskapen ble avviklet over to år tidligere på grunn av oppdraget i Afghanistan.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap). (Foto: TV 2 )
Forsvarsminister Grete Faremo (Ap). (Foto: TV 2 )

Forsvarsminister Grete Faremo mener imidlertid at man har lært av terroren.

– Og det er noe av bakgrunnen for at jeg er opptatt av den totale beredskapen, og at vi skal kunne synliggjøre hvilke kapasiteter, ikke minst på helikoptersiden, vi kan gjøre tilgjengelige på anmodning, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Se intervjuet med Faremo øverst i artikkelvinduet!

Bevilger penger

Derfor vil det også bli bevilget mer penger til nasjonal helikopterberedskap. Det sier flere kilder til TV2. Både Oslo-politiet og forsvaret har nå fått i oppdrag av sine departementer å utrede kostnadene ved å innføre døgnbemannet beredskap for helikopterne.

– Men var det ikke feil å avvikle beredskapen i 2009?

– Nei, jeg ser per i dag ikke at det var slik. Nå skal denne saken gjennomgås i detalj, og vi har jo hatt en beredskap for forsvaret og har endret på den i lys av vår deltakelse i Afghanistan. Nå må vi se om det er mulig å gjøre endringer i det, om vi skulle komme frem til at det bør være annerledes, sier Faremo.

Les også: Politihelikopteret kan få vaktlag-økning
Historikk: Har kranglet om penger til politihelikopteret i 15 år

Ny plan neste år

TV2 kjenner til at forsvarsledelsen nå har bedt Luftforsvaret se på mulighetene for å gjeninnføre helikopterberedskapen. Faremo ønsker ikke å kommentere det, men henviser til at regjeringen legger frem ny langtidsplan for forsvaret neste år.

– Jeg ønsker ikke å forskuttere denne prosessen. Vi ønsker selvsagt å gå gjennom dette, med de erfaringene vi dessverre fikk i sommer, sier hun.

TV 2 vet at også Oslo politidistrikt har fått i oppdrag å beregne kostnadene ved døgnbemanning av eget helikopter. Flere kilder sier til TV 2 at politihelikopteret vil bli styrket i neste års budsjett. I tillegg vurderer Justisdepartementet innkjøp av et nytt helikopter til politiet.

Dette koster helikopteret: 845.000 kroner per uke