Sporty hund, 3 (Foto: Eivind A. Pettersen/)
Sporty hund, 3 (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Slik velger du hund som passer din fysiske form

– Er du en sofapotet er det ikke noe sjakktrekk å kjøpe en jakthund!

Se TV 2 Sporty på Sumo eller TV 2 klokken 19.00 søndag

Dette sier Anne Myklebust, medieansvarlig i Norsk Kennel Klub, som har 76.000 medlemmer i Norge.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

– Noen raser krever lite aktivitet og krever kanskje bare to lufteturer per dag, mens andre trenger mer. Ta utgangspunkt i hvordan du selv lever og velg hund ut ifra dette, råder Kennelklubben.

LES OGSÅ: Slik fikk de av seg 15 kosekilo

LES OGSÅ: Dag Otto utfordrer deg til å gå tur sammen med andre

LES OGSÅ: Slik lager du saftig biff med bulgur

Hund og helse (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)
Hund og helse (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)

Hun råder deg til å kjøpe seg hund som har samme aktivitetsnivå som deg selv. I likhet med menneskene er enkelte hunderaser superspreke og krever mye trim. Andre trives greit med moderat trening, mens noen er sofagriser og kan klare seg med et minimum av aktivitet.

Hvor sporty er ulike hunderaser? Svaret får du nedenfor.

LES OGSÅ: Hundeeiere sprekere enn folk flest

Her er deltakerne i TV 2 Sportys hundereportasje:

Sporty hund, 2 (Foto: Eivind A. Pettersen/)
Sporty hund, 2 (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Thale Løvaas (22) fra Paradis. Er er eliteutøver i taekwondo og kan trygt kalles sprek. Hun var aktuell for Beijing-olympiaden, men brakk foten i forkant av mesterskapet. Nå sliter hun med ryggskade og har derfor lagt karrieren på vent.

Hund: Bordeaux dogge-tispen Alina (2 ½) på 65 kilo.

– Jeg vil si at hun er relativt aktiv for å være av en såpass stor og bedagelig hunderase.

Vi går tur hver dag, med noen unntak, og går av og til lengre turer i skogen, eventuelt korte løpeturer på ca. 5 km, sier Løvaas til TV 2 Sporty.

Hun karakteriserer Alina som en utholdende hund som er godt trent, men heller liker lange, rolige turer enn korte og raske.

– Vi går daglig turer på til sammen 1–3 timer, men om hun ikke får gått tur en dag gjør det henne ingen ting.

Sagt om rasen: Familiehund som opprinnelig ble brukt til jakt på storvilt og som vokterhund på hest og kveg. Ganske aktiv og trenger en god tur hver dag.

LES OGSÅ: Ekspertenes beste turtriks

Sporty hund, 4 (Foto: Eivind A. Pettersen/)
Sporty hund, 4 (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Jan Petter Hansen (30) bor i Olsvik i Bergen.

Hund: Anton (3), en jack russell terrier.

– Anton er kanskje er Norges sprekeste hund. Den er med overalt: lange fjellturer, løpeturer, sykkelturer, står på skateboard, ski og surfebrett. Anton har vunnet priser i lydighet, såkalt agility, både i Norge og Sverige. Han kan ca. 50 triks, inkludert å hente aviser og samle inn klesvasken, forteller Jan Petter.

Sagt om rasen: Jack russell terrier er en fin selskapshund, men trenger mye mosjon og hjernetrim for å ha det bra. Dette er en nysgjerrig, glad og intelligent hund som raskt tar til seg lærdom, men kan også være litt sta.

Sporty hund, 3 (Foto: Eivind A. Pettersen/)
Sporty hund, 3 (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Tone Ulve (21) fra Berlevåg, bor i Bergen.

Hund: Chihuahua-tispen Stinki på snart ett år.

– Stinki går på ringtrening hver mandag der hunden får sosialisert seg, noe jeg mener er nøkkelen til en trygg og glad hund. Jeg har henne med meg nesten overalt, og på besøk til andre. Vi går ofte turer til Fløyen, men etter at hun begynte å hinke begrenser jeg aktivitetsnivået til kortere turer for å ikke overbelaste henne, sier Tone.

Sagt om rasen: Chihuahuaen er svært liten, men ikke så skjør som man skulle tro. Den er tøff, modig og pågående energisk, men også svært livlig og relativt selvstendig. Fungerer både som gneldrende vakthund og utstillingshund.

Sporty hund, 1 (Foto: Eivind A. Pettersen/)
Sporty hund, 1 (Foto: Eivind A. Pettersen/)

TV 2 Sporty møter Nina Holvik fra Klosteret i Bergen, som er på luftetur i Nordnes-parken med boxeren Lotte (3).

– Lotte liker å løpe og trenger mye mosjon. Hvis hun ikke får trent stiger energinivået og hun blir veldig urolig. Lotte er mellomsporty. Jeg føler jeg har funnet en hund som passer meg. Vi går en del på fjellet. Når vi kommer hjem er hun rolig og fornøyd, forteller Nina.

Sagt om rasen: Boxer er en utmerket brukshund og familiehund. Den har gode egenskaper som alt fra vakthund og politihund, til trekkhund og kløvhund. Rasen er egnet til en rekke former for hundesport, i tillegg til å være en relativt populær utstillingshund.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mye din idrett forbrenner

Velg hund ut fra livsstil
Det er viktig å velge hund som passer din livsstil. Dersom du er en aktiv person som liker å gå på fjellet eller skitur, er ikke nødvendigvis selskapshunder eller miniatyrhunder hundetypen som passer best for deg. Brukshunder har bedre forutsetninger for å takle snø og ulendt terreng.

– Dersom du liker å ta hunden med på jakt eller på sykkelferie er en jakthund eller fuglehund et ypperlig valg. Men anskaffer du deg en dalmatiner eller bokser bare fordi du synes den er søt, uten å vite at de er veldig aktive, risikerer du å bomme, sier Anne Myklebust i Kennelklubben.

Hunder som er avlet frem til spesifikke jakt- og bruksområder krever noe mer aktivitet enn de rasene som er rene selskapshunder. Når man skaffer seg hund er det derfor viktig å sette seg inn i det opprinnelige bruksområdet til rasene man vurderer.

– De mest populære rasene er blitt såpass populære nettopp fordi de er fleksible, og kan fungerer godt med varierende aktivitetsnivå, sier Myklebust til TV 2 Sporty.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken