sve
sve

Denne kommunen er Norges desiderte gjeldsversting

• Kommunene tar opp gigantiske lån for å innfri valgløftene.
• Frp-kommunene topper listen over gjedsstatistikken.
• Økonomer advarer nå mot greske tilstander.

Stranda-ordfører Frank Sve sammen med TV 2s reporter. (Foto: Ole Ebbesen, TV 2)
Stranda-ordfører Frank Sve sammen med TV 2s reporter. (Foto: Ole Ebbesen, TV 2)

Frank Sve er Siv Jensens favorittordfører. Frp-eren fra grandiosabygda Stranda innerst på Sunnmøre har ved flere anledninger blitt trukket fram av partiet som et prakteksemplar på en ordfører.

Sve er stolt over det han har fått til i Stranda kommune. Han tar oss derfor med på en runde i kommunen for å vise oss hva han har fått til.

– Vi kunne ikke la Stranda sentrum se ut som en «møllhaug», sier ordføreren som begeistret peker om seg og viser prosjekter som kommunen har investert mye penger i.

SVE3 (Foto: TV 2 Grafikk)
SVE3 (Foto: TV 2 Grafikk)

(Artikkelen fortsetter)

Gjeldsgrad: 200 prosent

– Her er det bygget ny svømmehall, et renseanlegg til 10–15 millioner, vi har brukt 50 millioner kroner bare på den skolen der, sånn er det i små kommuner. Der ligger sykehjemmet. 100 millioner kostet det, sier Sve.

Utfordringer er at disse valgløftene er finansiert med lånte penger. Stranda kommune har Norges høyeste gjeldsgrad på 165 prosent. Tar du med kommunekonsernet under ett er de oppe i en gjeldsgrad på over 200 prosent.

Det innebærer lån på to ganger kommunens inntekt.

– Hva skal vi finansiere alt dette med, skal vi stjele pengene? Du må låne pengene, sier Frank Sve til TV 2 Nyhetene.

Se hele innslaget fra 21Nyhetene her:

Sjekk gjeldstilstanden i din kommune øverst i artikkelen!

– Minner om Hellas

Men Frp ordføreren får ingen støtte av økonomene som frykter konsekvensene av det de mener er uforsvarlig lånefinansiering.

SKEPTISK: Sjeføkonom Per Richard Johansen i Kommunenes Sentralforbund. (Foto: Ole Ebbesen, TV 2)
SKEPTISK: Sjeføkonom Per Richard Johansen i Kommunenes Sentralforbund. (Foto: Ole Ebbesen, TV 2)

– Man overfører gjeldsforpliktelser til framtidige generasjoner, sier professor Terje Hansen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– På en måte minner den situasjonen norske kommuner er i nå med den situasjonen Hellas var i. De også hadde gleden av lav rente og høy inntektsvekst. Men da dette snudde fikk de store problemer, sier sjeføkonom i Kommunenes Sentralforbund, Per Richard Johansen.

Gjeldsgraden i alle norske kommuner har skutt i været. Men Frp-ordførerne skiller seg ut som desidert verst i landet, etterfulgt av Arbeiderpartiet og Høyre.

– Nå er jeg rimelig lut lei journalister og andre som fokusere på gjeld som en vederstyggelighet ... Men vi skaper gode tjenester og levere det innbyggerne vil ha. Så får vi la innbyggerne måle oss, sier Sve.

Se hele Robek-listen på hjemmesidene til Kommunal- og regionaldepartementet.

Staten tar styringen

Men staten er ikke begeistret for lånefesten og har satt kommunen på den såkalte ROBEK-listen. Det betyr at kommunen har mistet retten til å styre egne låneopptak og langsiktige leieavtaler. Slike ting krever da statens godkjennelse.

Selv ikke alle velgerne er begeistret for de innfridde valgløftene.

– Hadde det vært en vanlig person som oppførte seg på denne måten her hadde vi vært umyndiggjort, rett og slett. Vi hadde ikke fått brukt våre egne penger på denne måten, sier én.