NY DANSETREND: Dance Dance Party Party er en dansetime der man kan danse akkurart slik man vil. (Foto: DDPP/)
NY DANSETREND: Dance Dance Party Party er en dansetime der man kan danse akkurart slik man vil. (Foto: DDPP/)

Klubbdans uten alkohol

Det kreves litt selvtillit for å kaste seg ut i den nye dansetrenden fra USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Dance Dance Party Party (DDPP) er et nytt dansekonsept som startet «over dammen» i 2006. Opplegget er enkelt: Her møtes jenter for å danse til fengende musikk. Dette er ikke noe typisk klubbkonsept. Det serveres ingen alkohol, de høye hælene kan du legge igjen hjemme, og menn er ikke velkomne.

Tre regler
TV 2 Sporty har snakket med Amy Letcher fra Chicago, en av kvinnene bak den nye dansetrenden.

– DDPP er ganske enkelt for alle kvinner som ønsker å danse og ha det gøy. Det er ingen som forventer noe av deg, vi har bare noen få regler: «No Boys, No Booze, and No Judgement».

LES OGSÅ: Disse damene rocker seg i form

Dansesesjonen varer i 60 minutter. Det er ingen instruktører, og all dansen er derfor freestyle.

– Man kan definitivt gjøre timen til en god treningsøkt, men det er opp til deg selv. Du kan ta deg så mye ut som du og kroppen din ønsker, forteller Letcher.

Hver sesjon er forskjellig, ut fra hva den enkelte ønsker å gjøre.

– Vi har hatt timer der kvinner gjør alt fra situps på gulvet til å hoppe rundt i rommet, klappet og sunget. Dette er et sted for å uttrykke seg selv gjennom bevegelser man selv velger, sier amerikaneren til TV 2 Sporty.

Ingen instruktører
Hun mener at den største fordelen med DDPP er at dansen gjør deg lykkelig.

– Vi spøker ofte med at det er danseterapi, for du kan ha en dårlig dag, men innen du forlater DDPP føler deg oppfrisket. DDPP er mer enn bare trening. Dansesalen er også et sted man kan være for å slippe seg løs og ha det gøy, sier Letcher.

LES OGSÅ: Derfor blir du lykkelig av trening

Mellom fem og 30 kvinner deltar i dansegruppen hennes hver uke. Antallet varierer fra gang til gang. Det samme er typisk for de andre DDPP-gruppene.

UTEN BAKRUS: Dance Dance Party Party er klubbdans med positive
  bieffekter. (Foto: DDPP/)
UTEN BAKRUS: Dance Dance Party Party er klubbdans med positive bieffekter. (Foto: DDPP/)

Pinlig i starten
– Er det ikke litt flaut å delta på slike timer?

– Jenter kan definitivt komme alene. Vi forteller ofte nybegynnere at det kan føles litt vanskelig de første minuttene, men at alle kommer over det og slipper seg løs i løpet av den andre eller tredje sangen. I studioet vårt har vi lyset av og ber alle om å la være å snakke mens musikken spiller. Jeg tror det bidrar til at man blir mindre forlegen, mener Letcher.

LES OGSÅ: – Et kvarter med mosjon forlenger livet

Spredd rundt i storbyer i USA finnes det nå ti aktive dansegrupper. Trenden har også spredd seg til London og Edinburgh i Skottland. Nå håper kvinnene bak DDPP at konseptet vil fortsette å vokse.

– Denne bevegelsen startet med to kvinner i New York, og vi har siden tatt over som «moderskipet» her i Chicago. Daglig får vi e-poster fra folk som ønsker å starte opp DDPP. Jo flere som får høre om dette, jo mer fortsetter vi å vokser, sier danseentusiasten.

På frivillig basis
I Norge er zumba fortsatt den mest populære danseklassen på treningsstudioer.

LES OGSÅ: Trener til sin egen musikk

– Tror du DDPP kan ta over som den nye trenden også her?

– Det kommer an på om noen ønsker å starte opp i Norge. Alle som driver sine egne klasser, gjør det frivillig. Ingen tjener penger på det. Pengene vi får inn går kun til å dekke utgifter til dansestudioer.

– Urgammel treningsform
Randi S. Christensen Solberg, produktansvarlig i SATS, skjønner godt at DDPP har blitt populært.

LES OGSÅ: Slik skal jenter pumpe jern

– I SATS er vi pro alle former for aktivitet. Dans og bevegelse til musikk er en urgammel treningsform og appellerer til veldig mange, spesielt kvinner. Dans i alle former er god trening. Hvor mye treningseffekt man får ut av det er avhengig av intensiteten og rekruttering av muskelgrupper over tid, sier Solberg.

LES OGSÅ: Verdens dummeste treningsapparater

Treningssenterkjeden har ikke kastet seg over denne trenden, men presenterer i høst en ny time som har fått navnet «sh`bam» under mottoet «come as you are, leave as a star».

Høy forbrenning
SATS har gjort tester på deltakere i dansetimen zumba og funnet at man kan forbrenne cirka 500 kalorier på denne timen.

– Ulike treningsformer til musikk har den effekten at det frigjøres spenninger og man får utløp for stress og opplever en form for lykke. Det kan tenkes å gjelde alle former for dans og bevegelse til musikk avhengig av hva den enkelte måtte foretrekke, sier hun.

LES OGSÅ: Sporty-Karl tester zumba

– Musikken viser seg å være en viktig faktor. Derfor er det viktig at den enkelte deltaker finner nettopp den formen for dans eller bevegelse som motiverer til gjentakelse, sier hun.

Hva synes du om treningskonseptet DDPP? Si din kommentar i feltet under!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!