VENTER P ÅSVAR: Ett år etter at Lilly Johannesson søkte om sykehjemsplass har hun fremdeles ikke fått svar.   Dette går ikke lenger, sier niesen Bjørg Dagsholm.  (Foto: Tv 2)
VENTER P ÅSVAR: Ett år etter at Lilly Johannesson søkte om sykehjemsplass har hun fremdeles ikke fått svar. Dette går ikke lenger, sier niesen Bjørg Dagsholm. (Foto: Tv 2)

Lilly (92) har ventet i ett år på sykehjemsplass

Ett år etter at 92 år gamle Lilly Johannesson søkte om fast sykehjemsplass har hun fortsatt ikke fått svar på søknaden.

På Tonsenhagen i Oslo har snart 92 år gamle Lilly Johannesson bodd alene i mange år. Men mye sykdom de siste årene gjør at 92-åringen ikke lenger kan ta vare på seg selv.

– Dette går ikke lenger

– Hun har falt flere ganger, brukket bekkenet og albuen og vært utmagret, så dette går ikke lenger, sier niesen Bjørg Dagsholm.

I fjor i september søkte familien derfor om fast sykehjemsplass til tante Lilly. Men nesten et år etter har de fremdeles ikke fått svar på søknaden.

– Jeg synes det er tragisk. Når man har klart seg så lenge og passert nitti så synes jeg hjelpen bør være klar når behovet er der, sier niesen til TV 2.

Les også: Kåre fikk blomster, men ikke sykehjemsplass

– Har kontakt med søkere flere ganger

Bydel Bjerke sier til TV 2 at de har hatt kontakt med søker flere ganger gjennom året, men at søknaden fremdeles er til vurdering, fordi behovene har endret seg over tid.

Tante Lilly selv orket ikke bli filmet i dag. Hennes niese håper politikerne vil ta mer ansvar for eldre.

– Det skulle jo skinne av eldreomsorgen for både to og fire år siden. Men jeg tror de har glemt å pusse støvet av den, sier Dagsholm. Det er tragisk, skulle ikke være sånn i vårt velstandssamfunn.

Les også: Bare halve «eldremilliarden» går til eldre

Partilederne skal diskutere eldrepolitikk

Tirsdag er det klart for valgkampens første partilederdebatt. Debatten starter klokken 19.45 tirsdag og sendes både på TV 2 og NRK. Da må partilederne svare på hva de mener om eldreomsorgen i landet.

– Vi starter med eldreomsorg. Så får vi se hvordan debatten utvikler seg, sier Oddvar Stenstrøm til tv2.no.

Les mer: Partilederne grilles - før Riise erklærer vinnere og tapere

Forskjell mellom kommuner

I fjor høst bevilget den rødgrønne regjeringen en ekstra milliard til kommunene for å styrke eldreomsorgen. En undersøkelse TV 2 gjorde i vinter, viste at kommuner med Arbeiderparti-ordfører eller Senterparti-ordfører bare brukte 49 prosent av sin andel av «eldremilliarden» til å styrke eldreomsorgen i kommunene.

I kommuner med Høyre-ordfører ble 59 prosent av «eldremilliarden» brukt til å styrke eldreomsorgen.

Les også: Rødgrønne kommuner gir mindre av eldremilliarden til eldre

SJEKK DIN KOMMUNE: Hvor ble det av eldremilliarden?