Skolestart betyr mye synlig politi rundt skolene i Norge. Men UP har også fått nye utfordringer i form av begrensninger på bruk av laserkontroll. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Skolestart betyr mye synlig politi rundt skolene i Norge. Men UP har også fått nye utfordringer i form av begrensninger på bruk av laserkontroll. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Fartsdumper stopper laserkontroller ved skoler

Nytt målerutstyr gir UP utfordringer ved skolestarten.

Skolestart betyr økt aktivitet fra Utrykningspolitiets side. Denne uken og neste legger UP ekstra stor vekt på å være til stede på skoleveier og ved skolene.

Politiets nye lasermålere gjør det imidlertid vanskeligere å ha fartskontroller ved mange skoler. Dette gjelder særlig skoler i tettbygde strøk, hvor det kan være både for korte rettstrekninger og dessuten fartsdumper - to faktorer som spiller inn når politiet skal måle hastigheten på korrekt måte.

Den gamle lasermåleren var operativ på avstander fra 20 til 400 meter. Den nye kan bare brukes fra 100 til 400 meter. Dessuten er den mer følsom for fartsdumper.

Må tenke nytt

- Det er riktig at våre nye lasermålere stiller noen nye krav til omgivelsene, for at vi skal kunne foreta målinger innenfor kritieriene. Til gjengjeld er dette en bedre utgave som også har større kapasitet, sier UP-sjef Runar Karlsen til tv2.no.

- Konkret i forhold til aktivitetene rundt skolestart, gjør dette at vi må tenke litt nytt. Men heldigvis har vi veldig mange andre metoder for å sørge for at skolestarten blir mest mulig sikker for alle involverte. Vi gjennomfører blant annet adferdskontroller, holder spesielt øye med fotgjengerfelt, vi kontrollerer for rus og vi kan ta stasjonære gjennomsnittsmålinger for hastighet - bare for å nevne noe, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Denne lastebilsjåføren blir tatt på fersken av UP

Viktig å være synlig

- Ja, for nå er dere spesielt synlige rundt landets skoler?

- Det er vi - og vi vet også at nettopp det er svært viktig. Ved å være til stede og være synlige, kan vi forebygge mange farlige situasjoner. Og vi er med på å fokusere på hvor viktig det er at bilistene er ekstra varsomme rundt skolene, avslutter Runar Karlsen.

Oppdagelsesrisiko

Det siste er også spesielt viktig for Trygg Trafikk, også de mobiliserer sterkt rundt skolestart og understreker hvor viktig det er at politiet er til stede nå.

-De kan ha synlige kontroller, uniformerte biler som gjør at folk stopper opp Det har en god signaleffekt til de voksne om at her skal man vise aktsomhet, og vi mennesker er laget slik at oppdagelsesrisikoen faktisk må være til stede for at vi tar hensyn og kjører pent i trafikken. Kontroller er vi helt avhengig av å ha, sier direktør Kari Sandberg til P4.

Del med Facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Flere stikker av fra politiet