VÆRT PÅ UTØYA: AUF lederen besøkte Utøya lørdag. Det var minnestund og en anledning til å tenne lys for de døde.  (Foto: Dansk TV 2/Scanpix)
VÆRT PÅ UTØYA: AUF lederen besøkte Utøya lørdag. Det var minnestund og en anledning til å tenne lys for de døde. (Foto: Dansk TV 2/Scanpix)

Eskil Pedersen tilbake på Utøya: – Noen vil aldri komme tilbake

Noen overlevende vil ikke tilbake til Utøya. AUF-lederen håper at likevel at den på ny skal fylles med livsglede og engasjement.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag besøkte de overlevende etter massakren 22. juli for første gang Utøya.

I en spesialbygget flåte fra Forsvaret, ble flere hundre overlevende og deres ledsagere fraktet over til øya fra Utvika på fastlandet.

En av dem som var på øya, var AUF-leder Eskil Pedersen.

Taler og stillhet

Han sier til TV 2 at det har vært en tung, men fin dag.

– Mange av dem som var på Utøya har fått vist de pårørende og venner hvor de var og hvor de gjemte seg 22. juli. De har fått minnes side døde venner, og satt ned lys for dem.

AUF-lederen forteller at han og statsminister Jens Stoltenberg holdt taler, og det var et minutts stillhet for de drepte.

LES OGSÅ: Politiet fikk ordre om å bruke «alle nødvendige midler»

For Eskil Pedersen var det andre gang han var tilbake etter massakren.

– Det var første gang jeg var der sammen med mange andre. Det var godt å se samholdet som folk har til hverandre. Vi har klemt og trøstet. Samtidig er det helt ufattelig tung å vite at nesten 70 unge mennesker døde her.

Vil ikke tilbake

Han forteller til TV 2 at mange har sagt at det er godt å være tilbake, men at alle reagerer ulikt.

Vil vil glede oss over Utøya igjen

– Noen orker ikke å dra hit ennå, og andre vil aldri komme til Utøya igjen. Det må vi respektere. Men de aller fleste sier at vi skal klare å glede oss over øya igjen. Den skal huskes for det den var før 22. juli, ikke det den var den fredagen. Den skal igjen fylles av livsglede og engasjement, sier Pedersen.

Han sier at han i talen la vekt på at det er nødvendig å ta vare på hverandre, og å oppsøke hjelp når man trenger det.