Høyres Øyvind Hilmarsen (t.h.) og Fremskrittspartiets Jan Blomseth mener Arbeiderpartiets politikere i Tromsø trenger rehabilitering for sine skatteavhengighet. (Foto: SVEIN LIAN, TV 2)
Høyres Øyvind Hilmarsen (t.h.) og Fremskrittspartiets Jan Blomseth mener Arbeiderpartiets politikere i Tromsø trenger rehabilitering for sine skatteavhengighet. (Foto: SVEIN LIAN, TV 2)

Vil sende skattekåte Ap-politikere på rehab

Frp og Høyre mener gjeldstyngede Tromsø er altfor avhengig av den omstridte skatten.

TV 2 Nyhetene har de siste dagene satt fokus på munnhuggeriet mellom Ap og Frp i Oslo. Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn har avgitt skriftlig løfte på å ikke innføre eiendomsskatt. Likevel har Frp rykket inn annonser i hovedstadens mange lokalaviser om at en stemme på Ap kan koste hver velger 13.000 kroner i eiendomsskatt.

Likevel er det overhodet ikke bare i hovedstaden at debatten raser:

I år kommer Tromsø kommune til å kreve inn 125 millioner i eiendomsskatt. Men mens Arbeiderpartipolitikerne i Tromsø kaller eiendomsskatten nødvendig for å gi et offentlig tilbud, mener opposisjonen i kommunen at partiet må på avvenning for skatteavhengigheten sin.

Arbeiderpartiets kandidat til vervet som byrådsleder i Tromsø,
  Magnar Nilssen kaller eiendomsskatten nødvendig. (Foto: SVEIN LIAN, TV
  2)
Arbeiderpartiets kandidat til vervet som byrådsleder i Tromsø, Magnar Nilssen kaller eiendomsskatten nødvendig. (Foto: SVEIN LIAN, TV 2)

– Skal vi kunne finansiere viktige velferdsoppgaver så ser jeg ikke at vi kan klare oss uten de midlene, sier byrådslederkandidat Magnar Nilssen (Ap).

– Dette vil vi endre på; sette kommunen på rehabilitering for å bli kvitt eiendomsskatten, sier Høyres Øyvind Hilmarsen.

LES OGSÅ: Nedgang for Ap på ny måling

– Usosial

Både Høyre og Fremskrittspartiet har ambisjoner om å gradvis redusere den forhatte skatten og fjerne den innen åtte år. Hovedmotivasjon er ifølge Hilmarsen at skatten er usosial.

– Om en pensjonist sitter med et stort hus så får man veldig stor eiendomsskatt uavhengig av inntekten. Det gjør at det ikke er samsvar mellom inntekten og skatten, sier Hilmarsen.

Før forrige kommunevalg lovte daværende leder av Arbeiderpartiet i Tromsø, Roger Ingebrigtsen, at han ville sette ned eiendomsskatten. I stedet har den økt.

Se video øverst i artikkelvinduet!

Fem milliarder gjeld

Frp frykter ytterligere økning.

– Vi har jo gjeld i denne kommunen som ved årsskiftet vil overstige fem milliarder kroner. Den forventede renteøkningen de kommende årene vil utgjøre 150 millioner kroner. Siden Arbeiderpartiet ikke er interessert i å se på kostnadssiden så vil de nok ta inn de økte rentekostnadene gjennom økt eiendomsskatt, hevder førstekandidat Jan Blomseth (Frp).

Det avviser Arbeiderpartiet blankt:

– Jeg har ingen problem med å garantere at nivået på eiendomsskatten skal holdes i neste periode, sier Nilssen.