emma martinovic (Foto: TV 2)
emma martinovic (Foto: TV 2)

Emma (18) vil se igjen gjemmestedet sitt under massakren

I helgen skal de som overlevde massakren tilbake til Utøya. Emma Martinovic drar dit med blandede følelser.

Det er fire uker siden 69 mennesker ble drept på AUFs sommerleir på Utøya. I helgen skal de som orker det tilbake på øya. Emma Martinovic (18) er en av dem som har bestemt seg for å dra, men hun gruer seg.

Besøker gjemmestedet

– Dette er noe jeg gruer meg skikkelig til. Det skal bli veldig tungt å komme ut igjen. Vi har snakket om at vi ønsker å gå tilbake til der vi gjemte oss og plassene hvor alle var. Jeg merker at det vil bli veldig tungt, men jeg har lyst å dra tilbake igjen, sier Martinovic til TV 2 Nyhetene.

18-åringen hadde egentlig tenkt å ta med seg foreldrene sine, men har valgt å skåne dem for hennes egne følelser.

Les også: Mange pårørende vil til Utøya

– Vet ikke hvordan jeg vil reagere

– Jeg vil gjerne ta med meg mamma og pappa, det er ikke det. Men jeg har lysst å føle litt på det først. Jeg vet hvordan de vil reagere, men jeg vet ikke hvordan jeg vil reagere, forklarer hun.

Fredag er det ventet at rundt 600 av de etterlatte skal besøke Utøya, mens rundt 1000 overlevende med følge skal ut dit lørdag. Både politiet, Røde kors og andre vil bistå under besøkene.

Svømte for livet

Martinovic, forfatteren bak bloggen utoyahelvete, måtte som så mange andre svømme for livet for å komme unna drapsmannen på Utøya. Første gang hun så ansiktet til Anders Behring Breivik (32), lå hun i vannet sammen med venninnen.

– Han stod og lo mens han skjøt mot oss. Man merket at hele han var fylt av glede og hat, fortalte hun til TV 2 fire dager etter massakren.

Skjøt én etter én

32-åringen skjøt mot Emma flere ganger, og opptrådte iskaldt overfor dem som fremdeles var på land.

– Da han skjønte at han ikke rakk å skyte ut mot oss, forsikret han seg om at jeg så på mens han rettet våpenet mot dem som ennå ikke hadde kommet langt nok ut i vannet. Så skjøt han. En etter en, sier Emma.

Hun ble truffet av et skudd mens hun lå i vannet, men fordi kulen mistet kraft i vannet ble hun ikke hardt skadd og kunne svømme til hun ble reddet av en båt.