lindafikkikkeleilighet (Foto: Colourbox.com/privat)
lindafikkikkeleilighet (Foto: Colourbox.com/privat)

Linda fikk ikke leiligheten - det ble budkrig på leieprisen

Leietakerne som byr mest får leilighetene. Nå er det fullt kaos i boligmarkedet.

I midten av juli var Linda Røsness (24) på visning i en nyere leilighet i Halden sentrum. Den månedlige husleia for den 40 kvadrats store drømmekåken var opprinnelig 5000 kroner.

– I utgangspunktet tenkte jeg at 5000 kroner for en leilighet i Halden var dyrt. Men jeg ville virkelig ha den, forteller Linda.

Les også: Leie bolig? Les dette først!

Mange på visning

I tillegg til Linda var det ganske mange andre på visning. Et par dager senere fikk hun en tekstmelding fra utleieren. Da hadde leieprisen plutselig steget til 6000 kroner i måneden.

– Hvis jeg hadde steget til 6500 eller 7000 kroner hadde jeg sikkert fått leiligheten. Men det hadde blitt for dyrt for meg, sier en skuffet Linda.

Hun har aldri før hørt om at det finnes budkrig på leiepriser.

– Ingen av de nærmeste jeg kjenner har opplevd det heller. Jeg synes det virker som et tåpelig og tullete opplegg. Når de utlyser leiligheter med en leiepris bør de holde seg til det syns jeg, sier Linda.

Les også: Studentene ble syke av muggleiligheten

Les også: Leiligheten krympet 18 kvm etter at de flyttet inn

– Presser opp leieprisen

Men ifølge Utleiemegleren har det de siste par årene blitt vanligere med budkrig på leieprisene, - takket være stigende leiepriser og mange om beinet for å få tak i en utleiebolig.

– Den mest desperate måten dette skjer på er at fortvilte leietakere prøver å kuppe visning med å by opp leieprisen, sier Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef ved Utleiemegleren.

– Den andre måten er at huseier er usikker på hva han kan få i maksleie, og prøver å legge ut testannonser med ulik pris for å se hvor høyt han kan gå, sier Farmakis.

Les også: Tonjes leilighet tatt over av kakerlakker

osloutsiktferdig (Foto: Camilla Brække)
osloutsiktferdig (Foto: Camilla Brække)

Jag etter makspris

Linda liker ikke ordningen med budkrig på leieprisene.

– Hvis huseierne har så mye pågang på visning bør de heller velge den personen de liker best, eller velge utfra referanser fra tidligere huseiere.

– Til slutt sitter jo de som ikke har så mye penger uten et sted å bo, sier Linda som nå har funnet seg en annen leilighet i en helt annen by.

Har du opplevd noe lignende? Tips oss!

Heller ikke Utleiemegleren liker utviklingen.

– Budkrig fører til at leietakerne føler seg presset til å betale mer enn det de faktisk har råd til. I tillegg kan det føre til at utleieren ser seg blind på hva han kan få i husleie. Når markedet har roet seg, er det typisk at leietakere som betaler for mye begynner å se seg etter et annet og billigere sted å bo, sier Farmakis.

Les også: – DnbNor Eiendom lurte oss til å kjøpe bolig i feil kommune

Ekstremt på boligmarkedet akkurat nå

Ifølge tall fra Utleiemegleren for juli 2011 har det vært en kraftig prisøkning per måned for å leie en 1-roms leilighet i flere av de store byene i Norge.

Verst er økningen i Oslo, der kostet det i snitt 8245 kroner for en 1-roms i juli, en oppgang på 9,1 prosent fra måneden før. Sammenlignet med juli 2010 er oppgangen på 13,6 prosent.

– Nå ser vi at studentene begynner å komme, og det er svært vanskelig å skaffe seg små boliger i de store byene. I tillegg får leiligheter som er egnet til bofellesskap masse henvendelser, sier Farmakis.

Les også: Hvite vegger i splitter nytt hus ble grå

utleiemegleren (Foto: Taran Gjøystdal)
utleiemegleren (Foto: Taran Gjøystdal)

Økt pågang på grunn av terrorangrep

– Vanligvis er juli og august høysesong på utleiemarkedet. Men på grunn av terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli har mange utsatt boligjakten til august, ifølge Utleiemegleren.

– Nå er det kaos på leiemarkedet. Det er toppsesong pluss etterslep fra forrige måned, siden årets juli ble såpass annerledes, sier Farmakis.

Hans råd til de som skal skaffe seg bolig, er å gå for en bolig dersom du har funnet en til akseptabel pris. Og at folk må være villig til å bo utenfor sentrum.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter