VAR NDL-MEDLEM: Ordførerkandidat Magnar Tanem i Kristent samlingsparti i Oslo var medlem av NDL. Tanem meldte seg ut av NDL før terrorangrepene. (Foto: TV 2)
VAR NDL-MEDLEM: Ordførerkandidat Magnar Tanem i Kristent samlingsparti i Oslo var medlem av NDL. Tanem meldte seg ut av NDL før terrorangrepene. (Foto: TV 2)

Ordførerkandidat var NDL-medlem

Ordførerkandidat Magnar Tanem i Kristent samlingsparti i Oslo var medlem av NDL men meldte seg ut to uker før terrorhendelsen etter oppfordring fra Den Hellige Ånd.

Flere politikere som stiller til høstens valg har deltatt på nettforumet til Norwegian Defence League (NDL).

Ordførerkandidat Magnar Tanem i Kristent samlingsparti i Oslo var medlem i den samme høyreekstreme organisasjonen som 22. juli-terroristen.

Toppkandidat Magnar Tanem bekrefter overfor TV 2 at han fram til juli var medlem av den høyreekstreme og sterkt islamkritiske organisasjonen NDL.

– Jeg var medlem inntil cirka to uker før den forferdelige terrorhendelsen. Da var det Den Hellige Ånd som sa til meg at jeg måtte gå ut en stund, forteller Tanem.

Les også: Ordførerkandidat i hemmelig lydopptak: Ville henrette regjeringsmedlem

Vil forhindre avkristning

Terrorsiktede Anders Behring Breivik deltok aktivt i NDL et par måneder før terroraksjonen. Ifølge ledelsen består NDL hovedsakelig av kristne mennesker som ønsker å kjempe mot avkristningen og islamiseringen av det norske samfunnet. Organisasjonen har tette bånd til den langt større organisasjonen English Defence League (EDL).

– Visste du at terroristen var medlem av NDL?

– Nei, men det forbauser meg ikke på noen måte. Han har jo ideer som naturlig hører hjemme der. Samtidig er det veldig stor forskjell på ideene han har og det han har gjort.

Les også:English Defence League benekter kjennskap til Anders Behring Breivik

Lokalpolitikere aktive

TV 2 har gjennomgått høstens valglister for å finne ut om noen norske politikere har hatt forbindelser til NDL.

Gjennomgangen viser at åtte politikere som representerer fem forskjellige partier over hele landet har deltatt på NDLs nettforum. Kun Tanem bekrefter at han har vært aktiv medlem. De andre mener forbindelsen skyldes misforståelser.

– Det stemmer ikke. Det var rett og slett for å se, forteller en av politikerne når TV 2 tar kontakt.

Andre hevder de står på valglistene mot sin vilje, eller ikke er aktive i lokalpolitikk.

Les også: Medlems-boom for høyreekstreme

Vil forsvare kulturarven

Magnar Tanem fikk mye kritikk da han like etter terrorangrepene mot Norge i et debattinnlegg hevdet at Arbeiderpartiet bidro til avkristningen av Norge ved å blant annet åpne for å liberalisere homoekteskap, abortlov og skilsmisseloven.

– Jeg har blitt kalt høyreekstrem, kristenfundamentalist og ting i den gata. Som førstekandidat må jeg leve med det, men jeg er selvfølgelig ikke enig.

Han advarer sterkt mot utviklingen han ser.

– Jeg synes det er mer ekstremt at man fjerner verdier i Norge som vi har hatt i 1000 år fordi man skal tekkes andre kulturer som har etablert seg i Norge. Jeg synes jo det er mer ekstremt.

Tanem ser beundrende opp mot statuen av Hans Nielsen Hauge ved Uranienborg kirke i Oslo. Nå skal han ut og drive valgkamp for et parti som knapt har oppslutning på meningsmålingene.

– Hans Nielsen Hauge er mitt store forbilde. Han ble jo kjent for at han talte det politisk korrekte Norge og makta midt imot. Jeg føler jeg er i ferd med å få hans rolle sånn sett.

Les også: – Avslører kontakt mellom Breivik og britiske nasjonalister