HJERTELIG GJENSYN: Knut Grønnvoll fikk en god klem da han oppsøkte Ioan på gaten etter at de kom hjem fra ferien. (Foto: TV 2)
HJERTELIG GJENSYN: Knut Grønnvoll fikk en god klem da han oppsøkte Ioan på gaten etter at de kom hjem fra ferien. (Foto: TV 2)

Tromsø-par lånte bort huset til rumensk tigger hele julen

Ioan har blitt kjendis i hjemlandet. TV 2-reportasjen fra januar har blitt kjempehit på nettet – ett år senere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For den rumenske tiggeren Loan ble julen 2010 en uforglemmelig opplevelse. I én måned fikk han låne huset til samboerparet Knut Grønnvoll og Alexa Belandria i Tromsø mens de var på ferie i Sør-Amerika.

Les også: – God jul, Ioan!

(Se reportasjen fra januar i videovinduet øverst i artikkelen)

Nettfenomen

Det er ett år siden historien ble fortalt på TV 2 Nyhetene. Denne uken har reportasjen om den sympatiske tiggeren eksplodert på nett igjen.

Den rørende historien om Ioan har vært tv2.nos suverent mest leste sak denne uken.

– Hils Knut, sier Ioan på gebrokken Tromsø-dialekt, da TV 2 møter rumeneren fredag formiddag.

TØFT LIV: Ioans hverdag går til å tigge på gaten. Pengene han får, sendes til barna i hjemlandet.
TØFT LIV: Ioans hverdag går til å tigge på gaten. Pengene han får, sendes til barna i hjemlandet.

Han sitter fortsatt på gaten og tigger på sin faste plass ved Rødbanken i sentrum av ishavsbyen.

Ifølge Tromsøs TV 2-reporter Egil Pettersen har Ioan blitt en naturlig del av bybildet.

– Folk husker reportasjen godt fra i fjor. Ioan blir gjenkjent hele tiden og er godt likt av alle i byen, forteller Pettersen til tv2.no.

Les også: Lånte bort huset til tigger - fikk sjokk da de kom hjem

Kjendis i Romania

Til og med i hjemlandet Romania har Ioan blitt kjent. Etter at saken ble vist på TV 2 i januar, var det flere utenlandske medier som viste interesse. Historien er sendt i Danmark, Finland, Frankrike og England.

Den er også oversatt til rumensk og sendt på de to største TV-kanalene i landet.

– Han er sannsynligvis den mest kjente rumeneren i Norge, humrer Knut Grønnvoll til tv2.no.

Grønnvoll har flyttet til Oslo, men møtte Ioan igjen da han var på Tromsø-besøk i oktober.

– Vi tok en kaffe, også spilte vi litt biljard. Det er alltid hyggelig å se ham. Da klarte jeg ikke å holde tårene tilbake

Sammen med kona Alexa Belandria bestemte de seg for å gi husnøklene til rumeneren da de dro på ferie i desember i fjor.

De fylte kjøleskapet og fryseren med mat. Til og meg tradisjonell rumensk julemat fikk de ordnet til ham.

Fikk rumensk julemat

– 10-15 av vennene mine samlet inn penger og mat så det skulle holde gjennom hele julen. En kompis googlet hva som var tradisjonell rumensk julemat og laget det til Ioan.

«Tradisjonal, Romania, tradisjonaaaaal!!!!», jublet Ioan, da han så hva vi hadde laget. Da klarte jeg ikke å holde tårene tilbake, forteller Grønnvoll.

Læreren fra Kåfjord i Troms kom i kontakt med rumeneren etter å ha lest om han i gatemagasinet «Virkelig», en Tromsø-variant av «=Oslo», bladet for rusavhengige og vanskeligstilte.

Betaler utdannelsen til sønnene

– Han sender penger hjem til sine to sønner som studerer i Romania. De er snart ferdig utdannet på universitetsnivå. Det er helt utrolig. Han har betalt hele utdannelsen deres med å sitte på gaten å tigge.

– Som lærer ble jeg svært grepet av historien hans. Jeg fikk kontakt med en rumener som jobbet med å lage et tilvarende magasin som «Virkelig» I Bucuresti. Han stilte som tolk.

– Nå du møter ham merker du med en gang at det ikke er noe ondt i ham. Jeg skjønte umiddelbart at det ikke ville være risikabelt å låne leiligheten til ham. Han fikk også de beste

ioan3
ioan3
skussmålene fra de andre som også tigger på gaten. En narkoman sa til meg: «Han Ioan e en fantastisk mann. Selv vi som e narkomane pleier å gi penger til Ioan hvis han trenger».

– Det sier det meste om hvilken fin person han er, sier Grønnvoll. Selv vi som er narkomane pleier å gi penger til Ioan hvis han trenger

Torturert i fengsel i 10 år

I Romania satt Ioan fengslet i over ti år under Ceausescu-regimet på 70 og 80-tallet. Han protesterte mot lange matkøer. Det endte med at han ble fengslet og torturert i et helt tiår fram til Ceausescus fall i 1989.

Utover 90-tallet ble Romania stadig mer nasjonalistisk, og Ioan som er av Moldovsk avstamning, møtte liten aksept i hjemlandet.

Dermed søkte han lykken flere steder i Europa utover 90-tallet før han til slutt endte opp i Tromsø. Han har fortalt at Tromsø var den første plassen han følte seg trygg.

– Selv ikke fulle menn sparker eller spytter etter meg her, har han fortalt.

– En fantastisk person

I dag bor Ioan sammen med en rumensk snekker som tilbød ham et rom etter å ha sett reportasjen på TV.

Han betaler en symbolsk sum i husleie. Her skal han også feire julen.

– Noen mente vi var naive som lånte bort huset vårt til en rumensk tigger. Jeg vil heller være naiv og lykkelig enn negativ og skeptisk. Etter å ha vært sammen med Ioan i noen minutter, så ser du hvilket fantastisk menneske han er, sier Grønnvoll.

HJERTELIG GJENSYN: Knut Grønnvoll fikk en god klem da han oppsøkte Ioan på gaten etter at de kom hjem fra ferien. (Foto: TV 2)
HJERTELIG GJENSYN: Knut Grønnvoll fikk en god klem da han oppsøkte Ioan på gaten etter at de kom hjem fra ferien. (Foto: TV 2)

-----------------------