KJØPT PÅ FELLESKJØPET: Terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte 6 tonn kunstgjødsel fra landbruksleverandøren rundt to måneder før terrorangrepene. (Foto: Brenden, Jo E./Scanpix)
KJØPT PÅ FELLESKJØPET: Terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte 6 tonn kunstgjødsel fra landbruksleverandøren rundt to måneder før terrorangrepene. (Foto: Brenden, Jo E./Scanpix)

Politiet avviser funn av kjempebombe på Breiviks gård

Har gjort store funn av bombeingredienser, men ingen ferdig kjempebombe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var NRK Dagsrevyen som i sin onsdagssending meldte at det på Anders Behring Breiviks (32) gård på Åsta øst var funnet en stor, ferdig bombe på mellom 1000–1500 kilo. Men nå opplyser politiet at dette ikke stemmer:

– Det er ikke funnet en ferdiglaget bombe på gården som Anders Behring Brevik disponerte på Åsta, skriver Roar Hanssen i en pressemelding fra Oslo politidistrikt.

Det er altså på det rene at det ble funnet forskjellige bestanddeler på Breiviks gård som potensielt kunne ha blitt brukt i en slik bombe. Noe av dette skal Breivik ha vært i gang med å blande, og for de ulike funnene hadde han kommet på ulike steg i prosessen.

– Derimot er det funnet mye bearbeidet kunstgjødsel på gården. Men dette er bare en av flere deler i en bombe. Viktige deler manglet og mye arbeid gjensto før dette var en klargjort bombe, utdyper Hanssen.

Breiviks forsvarer sier til TV 2 at de nye opplysningene til NRK er ukjent også for ham.

– Dette er ukjent for meg. Jeg har ingen ytterligere kommentar om dette nå, sier Geir Lippestad.

Bomben som ble sprengt i Regjeringskvartalet i Oslo fredag 22. juli var om lag 950 kilo tung. Denne krevde åtte liv og førte til svært store skader i både høyblokken som huser Statsministerens kontor, samt andre regjeringsbygninger.