Odd Nerdrum (67) ble i Oslo tingrett onsdag dømt til to års fengsel, helt i tråd med aktors påstand. Bakgrunnen er at skattemyndighetene mener han har unndratt 14 millioner kroner fra salg av malerier fra skatt.

Dommen er ubetinget, men forsvarer Tor Erling Staff bekrefter at han vil anke. Det betyr at kunstnerkjendisen, om han ikke får medhold i Borgarting lagmannsrett, i fengsel og sone.

– Han tar dette sindig og som et reflektert menneske. Jeg tror ikke han på noe tidspunkt tidligere i sitt liv kunne tenke seg at han skulle komme i denne situasjonen, sier Per Lundgren, en nær venn og tidligere elev av Nerdrum. Han stod også på vitnelisten under straffesaken.

– Men allmennheten vil ha god glede av dette her og kanskje også ettertiden ved at mye kunst og nye motiver vil bli skapt av dette, fortsetter han.

Han mener forholdet allerede har gjort seg gjeldende i Nerdrums produksjon. I en utstilling på Notodden var flere av motivene etter Lundgrens syn helt åpenbart relatert til etterforskning og den belastningen det har vært for kunstneren.

Forsvaret ikke hørt

Hva angår dommen, er han imidlertid ikke nådig i sin kritikk:

– Jeg er negativt overrasket i den forstand at retten har brukt 14 dager på å ord for ord følge aktors påstand og ikke funnet noen formildende omstendigheter.

– At man ikke er utdannet byråkrat eller skatteprofesjonell tror jeg Nerdrum deler med en hel bransje som ikke er opptatt av tall. Dette var store tall og over lang tid. Det ble brukt som en forklaring fra Nerdrum selv, sier Lundgren.

– Men dersom han har hatt inntekter på flere millioner kroner, så skal han jo straffes om han ikke betaler skatt?

– Det skal han, og spesielt hvis det er overtydelig at det er dét som har skjedd. Det har det vært tvil om i rettssaken og forklaringene har gått ut på å vise til tvilen her, men det har ikke gått hjem, sier Lundgren.

Se hele intervjuet med Lundgren i videovinduet øverst i artikkelen!

Belastning

Hele saken har vært en stor belastning også for Nerdrums familie.

– Jeg kan godt tenke meg at de fleste som bare har vært i nærheten av en trafikkbot har kjent på en følelse at noe går i stykker. Men dette her, over 8–9 år med flytting inn og ut av landet og skifte av statsborgerskap, forteller om et håpefullt men likevel håpløst foretak, forteller Lundgren.

LES OGSÅ: Har levd i eksil i åtte år - nå er skjulestedet avslørt