En sunn og god matpakke gjør at barna holder seg friske, våkne og lærevillige gjennom hele skoledagen.  (Foto: Montasje)
En sunn og god matpakke gjør at barna holder seg friske, våkne og lærevillige gjennom hele skoledagen. (Foto: Montasje)

Slik lager du en spennende matpakke

Her får du oppskriftene som får barna til å si «YES»!

– Det er snart skolestart, og de fleste skoler har ikke skolemattilbud. Det er viktig at elever får sunn og næringsrik mat i løpet av en lang dag. Vi ønsker å gi inspirasjon til ulike matpakker som er sunne og gode. De trenger heller ikke være kjedelige eller tidkrevende å lage, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

Opplysningskontoret for brød og korn følger helsemyndighetenes anbefalinger om grov eller ekstra grov bakst til hverdags. Nordbø anbefaler folk å bruke brødskalaen som hjelpemiddel når de velger grovhet på baksten.

Her leser du mer om matpakkens lange historie i Norge

– Vi har mange ganger opplevd at folk får en a-ha opplevelse når de bruker brødskalaen til å teste hvor grovt brødet egentlig er. Det er viktig å huske at matpakken kan med enkle grep gjøres både morsommere og sunnere, mener Nordbø.

Her er noen av tipsene til en sunnere og bedre matpakke:

Appelsinbrød

Appelsinbrød passe godt til en sunn og god matpakke (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn)
Appelsinbrød passe godt til en sunn og god matpakke (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn)
2 dl appelsinjuice

½ pk gjær

120 g fullkornshvetemel

180 g hvetemel

60 g lettkokte havregryn

½ ts salt

3 ss honning

3 ss olje

saften fra1 stk lime

1 stk egg til pensling

Slik gjør du

Varm opp juicen til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett lunken juice. Rør ut gjæren og tilsett olje, honning og salt. Rør inn mel og havregryn. Elt deigen til den er passe fast og slipper bakebolle og redskap. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i ca. 30 minutter.

Ta deigen på melet bakebord, og elt den lett sammen. Del deigen i biter og form den til 8 trekanter. Legg trekantene på en stekeplate med bakepapir. Dekk med et klede, og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle appelsinbrødene lett med sammenvispet egg, og stek dem midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Hjemmelaget matpakke

Opplysningskontoret for brød og korn har også gode tips til hjemmelagde matpakker. Her finner du fremgangsmåten for å sy din egen matpakke.

Har du en voksduk til overs kan den gjøres om til en kjempe fin matpakke.  (Foto: Stine Raste Amundsen, TV 2)
Har du en voksduk til overs kan den gjøres om til en kjempe fin matpakke. (Foto: Stine Raste Amundsen, TV 2)
Her ser du tre eksempler på den hjemmesydde matpakken. I den lille plastlommen kan du pynte matpakken med små meldinger eller annen kreativ pynt.  (Foto: Stine Raste Amundsen, TV 2)
Her ser du tre eksempler på den hjemmesydde matpakken. I den lille plastlommen kan du pynte matpakken med små meldinger eller annen kreativ pynt. (Foto: Stine Raste Amundsen, TV 2)

Les også: Dette bør barnet kunne før skolestart

Sandwich med tomat og mozzarella er en spennende lunsj som gjør matpakka sunnere.  (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn)
Sandwich med tomat og mozzarella er en spennende lunsj som gjør matpakka sunnere. (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn)

Sandwich med tomat og mozzarella

Ingredienser

2 skive brød

1 ss pesto

2 stk salatblad

½ stk fersk mozzarella

1 stk tomat

Pynt:

2 ts pesto

1 stilk frisk basilikum

Slik gjør du:

Skjær to skiver av favorittbrødet ditt. Smør litt pesto på begge skivene. Legg salat nederst og skiver av mozzarellaost og tomat vekselvis på den ene skiven. Legg på noen teskjeer med pesto. Legg på den andre skiven. Trykk skivene lett sammen. Pynt med frisk basilikum.

Les også: Slik hjelper du barna med den første boligen

Club sandwich er en av de mest klassiske sandwichene. Hvorfor ikke lage en til matpakka? (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn)
Club sandwich er en av de mest klassiske sandwichene. Hvorfor ikke lage en til matpakka? (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn)

Club sandwich

Ingredienser

4 skive grovt brød

2 ss smør

ca.2 ss dijonsennep

8 stk salatblad

8 skive røkt kalkunpålegg

2 stk tomat

2 stk sylteagurk, hel

oliven eller cherrytomater til pynt

Slik gjør du

Rist brødskivene lett i en brødrister eller i stekeovnen. Avkjøl skivene og ha på smør og sennep. Del tomatene og sylteagurkene i skiver. Legg på salat, kalkunpålegget (eller grillet kylling), tomat og sylteagurk på to av skivene. De to siste skivene legges på toppen.

Del sandwichene i to fra hjørne til hjørne. Stikk en cocktailpinne gjennom sandwichen for å holde den sammen. Pynt gjerne toppen av pinnen med en oliven eller cherrytomat.

Tips: Sandwichene kan også serveres med stekte potetbåter og en guacamole ved siden av.

Du finner flere oppskrifter til gode og sunne matpakkelunsjer her.

Les også:

Spis deg frisk med blåbær

Vi må lære oss å nyte maten, mener ernæringsfysiolog.

Derfor er vi overlegne. Les om matpakkens historie.