Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på vei til Slottet etter vielsen i Oslo Domkirke.
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på vei til Slottet etter vielsen i Oslo Domkirke.

Norges nye kronprinsesse ble omfavnet av folket

...og refset pressen i sitt første år som kronprinsesse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 25. august har Mette-Marit vært Norges kronprinsesse i ti år.

«God kveld Norge» vil hver dag fram til bryllupsdagen gi deg tilbakeblikk på øyeblikk kronprinsessen har delt med det norske folk.

Les også og se video: Slik forandret Mette-Marit kongehuset

Bryllupet

Med store deler av den europeiske kongelige storamlilien til stede giftet Mette-Marit Tjessem Høiby seg med kronprins Haakon den 25. august 2001.

Samme dag ble hun norges kronprinsesse og fikk tittelen hennes kongelige høyhet kronprinsesse Mette-Marit.

Oslos gater var fylt med tusenvis av folk som alle ville se Mette-Marit.

Se video: Her gir Haakon og Mette-Marit hverandre sitt «ja»


Hylles av folket

Like etter bryllupet reiste kronprinsparet i all hemmelighet på bryllupsreise til hemmelig sted. Selv om svært mange fotografer ønsket å tjene gode penger på å avsløre hvor kronprinsparet befant seg, klarte de å holde store deler av bryllupsreisen helt privat.

Da terrorister fra Al Qaida utførte terrorangrepene mot USA og New York den 11. september 2001, befant kronprinsparet seg like utenfor New York.

Les også og se video: Her ber Mette-Marit om unnskyldning

Tilbake i Norge begynte kronprinsparet planleggingen av en lengre reise rundt omkring i landet for å besøke de mange som gjerne ville møte det ferske kronprinsparet.

Mette-Marit holdt på denne turen sin første offisielle tale som kronprinsesse, og ble møtt med flagg, blomster og sang overalt hvor hun kom.

Se video: Mette-Marit hylles av folket og forteller om flyskrekken

Refser pressen

Mette-Marit vokste fort i rollen som kronprinsesse, og ble mer og mer trygg på seg selv i situasjoner hun tidligere hadde vært utrygg på.

Da hun og kronprins Haakon var tilstede i redaktørforeningen benyttet kronprinsessen overraskende anledningen til å ta et flengende oppgjør med deler av norsk presse som hun mente oppførte seg uprofesjonelt og uhøflig overfor henne og hennes da fire år gamle sønn Marius.

– Hvordan kan man forvente at en liten gutt på fire år forstår hva det innebærer hvis det kommer en journalist, som for det første ikke er høflig, og for det andre ikke spør- og hvis han spør og får et nei- så tar han bilde likevel, raste kronprinsessen.

Se video: Her hudfletter kronprinsesse Mette-Marit norsk presse

Kronprinsessen startet dermed en debatt omkring norsk presseskikk, og ble både kritisert og rost for å ha bragt dette på bane.

Mette-Marit feber

Da kronprinsessen i desember 2001 tok imot fredsprisvinner Kofi Annan i Oslo, var folk mer opptatt av å få et glimt av henne enn av selve fredsprisvinneren.

Mette-Marit-feberen var på topp, og flere meningsmålinger viste at store deler av folket mente monarkiet hadde blitt styrket av Mette-Marits inntreden i kongefamilien.

Se video: Folket elsker Mette-Marit