Til slutt klippes skiltene - hvis man ikke betaler årsavgift og tilleggsgebyr. (Foto: Scanpix)
Til slutt klippes skiltene - hvis man ikke betaler årsavgift og tilleggsgebyr. (Foto: Scanpix)

141.191 norske bilister lever farlig

Nå klippes skiltene. Les hvorfor så mange ikke har fått oblater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15. august skulle de nye 2012-oblatene være på plass på skiltene.

I Norge er det til sammen 2.925.297 oblatpliktige kjøretøyer. Men det er langt fra så mange som har oppfylt kravene til å få de nye, røde oblatene.

Tre kriterier

– Nei, per 15. august er det så mange som 144.191 kjøretøyer som er såkalt sperret for tildeling. Disse har dermed ikke fått nye oblater innen fristen, forteller Ivar Fjeldberg, sjefingeniør i Statens vegvesen, til broom.no.

Det er tre kriterier som må innfris for at man skal få oblat: Bilen må ha vært på periodisk kontroll (EU-kontrollen) innen angitt frist, årsavgift må være betalt og bilen må være forsikret.

LES OGSÅ: - Hvordan avslører jeg bilsvindlere på internett?

Ikke vært på EU-kontroll

– Hva syndes det mest mot her?

– Det er den periodiske kontrollen. Så mye som 86.470 kjøretøyer har ikke vært innen til angitt frist, dermed får man heller ikke oblat, sier Fjeldberg og legger til:

– Dernest kommer kjøretøyer som mangler forsikring, antallet her er 71.048. Og 49.331 kjøretøyer har det ikke blitt betalt årsavgift for ennå.

Del med Facebook-vennene dine

Klipper skiltene

– Her er det altså snakk om en ikke ubetydelig dobbeltdekning – at man synder mot mer enn et av kriteriene?

– Ja, det er helt riktig. Dessverre er det en del som går igjen som «verstinger» og tilsynelatende ikke bryr seg om å følge reglene som gjelder på dette området, sier Fjeldberg.

– Hva skjer med disse nå?

– Både Statens vegvesen og Tollvesenet er nå i gang med å klippe skilter. Biler uten oblat blir sjekket mot registeret og hvis ikke alt er i orden, blir skiltene klippet på stedet. Skyldes manglende oblat en forglemmelse fra bileier, får man en advarsel og beskjed om å dra til nærmeste Trafikkstasjon så raskt som mulig, avslutter Fjeldberg.

LES OGSÅ: Nå kan du forsikre deg mot katta i sekken