PÅ GRÅTEN: Mette-Marit vant det norske folks hjerter da hun fortalte om fortiden sin
PÅ GRÅTEN: Mette-Marit vant det norske folks hjerter da hun fortalte om fortiden sin

Mette-Marit ber om unnskyldning

Neste uke har hun vært vår kronprinsesse i ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 25. august har Mette-Marit vært Norges kronprinsesse i ti år.

«God kveld Norge» vil hver dag fram til bryllupsdagen gi deg tilbakeblikk på øyeblikk kronprinsessen har delt med det norske folk.

Les også og se video: Her gir kronprinsen et historisk intervju. Bekreftet forholdet til alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby

Utagerende fortid

Etter at kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby kunngjorde at de hadde forlovet seg, var det mange som mente at Mette-Marit nå fortjente å bli kronprinsesse.

Flere og flere hadde akseptert henne, særlig etter at kronprins Haakon i et oppsiktsvekkende intervju gjort med NRK en tid før paret flyttet sammen, åpent fortalte om hennes fortid i det såkalte housemiljøet i Oslo.

Fikk opplæring

Som kommende kronprinsesse og kronprins Haakons forlovede- deltok Mette-Marit på flere offisielle utenlandsturer før bryllupet. Hun fikk møte kongelige fra hele Europa, og ble skolert før oppgaven som kronprinsesse.

Se video: Her er Mette-Marit på luksusshopping før bryllupet

Men fortsatt hadde Mette-Marit en krevende tid foran seg. I alle landets største medier ble monarkiets framtid heftig debattert, og Mette-Marit ble stadig konfrontert med sin utagerende fortid.

I en meningsmåling mente halvparten av de spurte at Mette-Marit til og med måtte skifte navn for å være en verdig kronprinsesse.

Se video: Mette-Marit ikke majestetisk nok for nordmenn

Vendepunktet

Vendepunktet for mange ble da kronprinsen og Mette-Marit like før bryllupet holdt sin siste pressekonferanse som forlovede- og ikke kronprinspar.

– Før vi starter med spørsmål, så vil jeg gjerne snakke om fortiden min som det har vært så mye spekulasjoner og rykter om, sa Mette-Marit – og det ble musestille i ballsalen.

– Jeg har med meg en liten huskelapp for det er så viktig at jeg får med meg alt jeg vil si, fortsatte hun, tydelig nervøs.

Se video: Her forteller Mette-Marit om fortiden sin

Levde utsvevende

– Mitt ungdomsopprør har fortont seg ganske mye sterkere enn mange andres. For meg på den tiden så var det viktig å leve på tvers av det som var akseptert. Det har også ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Jeg var i et miljø hvor det ble testet, og vi gikk ut over grenser, sa Mette-Marit.

Tok avstand fra narkotika

– Dette har vært en veldig dyrekjøpt erfaring for meg, som det har tatt meg lang tid å bearbeide. Og sånn at det ikke skal være noen tvil om hvor jeg står i dag så vil jeg også si at jeg benytter denne anledningen til å ta avstand fra narkotika, fortsatte den kommende kronprinsessen tydelig nervøs og utilpass.

Begynte å gråte

– Jeg vet at dette har vært vanskelig for veldig mange, og det er jeg veldig lei meg for, sa Mette-Marit mens kameralinsene tydelig fikk med seg at stemmen hennes nå begynte å briste.

– Det har vært veldig vondt for meg i denne perioden. Men jeg kan dessverre ikke ta disse årene tilbake, uansett hvor mye jeg skulle ønske at jeg kunne det, sa hun mens hun kjempet forgjeves mot tårene.

Håpet på respekt

– Likevel har det ført noe godt med seg. Jeg har gått gjennom en prosess, og jeg føler meg tryggere og sterkere for den rollen jeg går inn i. Dette dreier seg om en side ved livet mitt som er av privat karakter. Jeg håper å slippe å snakke mer om fortiden min. Jeg ønsker ikke å svare på flere spørsmål om dette, og jeg håper at pressen vil respektere det ønsket, sa Mette-Marit med blanke øyne.

Tre dager senere fikk hun kronprins Haakons «ja» i Oslo Domkirke og en hel nasjon trykket henne til sitt bryst som Hennes Kongelige Høyhet, kronprinsesse Mette-Marit.