REKONSTRUKSJON: Lørdag var terrorsiktede Anders Behring Breivik igjen på Utøya for å ta politiet gjennom hendelsesforløpet fredag 22. juli. (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)
REKONSTRUKSJON: Lørdag var terrorsiktede Anders Behring Breivik igjen på Utøya for å ta politiet gjennom hendelsesforløpet fredag 22. juli. (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)

Mange pårørende vil til Utøya

Rundt 1500 etterlatte og overlevende får komme til Utøya for et lukket besøk til helgen.

Interessen for arrangementene har vært svært stor, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som har ansvar for besøkene sammen med Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet.

Etterlatte får tilbud om å besøke Utøya fredag 19. august, mens overlevende med følge gis den samme muligheten lørdag 20. august.

Trondheim: Barna i Solbakken SFO tenner et lys for terrorofrene hver dag

Streng sikkerhet

– Anslagsvis 1000 personer har meldt sin interesse for å reise til øya lørdag. Fredag er antallet noe mer usikkert, men vi regner med om lag 500 personer, sier avdelingsdirektør Per Kristen Brekke i DSB til NRK.

Båttransporten til og fra øya setter begrensninger på hvor mange som kan være med. De overlevende som skal besøke øya lørdag får kun ta med seg én person. Brekke understreker at det vil bli lagt stor vekt på sikkerheten.

– Vi kan ikke på noen måte risikere at det vil skje en ulykke, eller noe annet som ødelegger rammen rundt arrangementene. Verdighet er svært viktig i den planleggingen vi gjør nå, sier han.

I tillegg til den faste ferja M/S Thorbjørn, vil en spesialbåt fra Forsvaret og en mindre cruisebåt frakte folk til og fra Utøya fredag og lørdag.

TV 2-dokumentar: Mistet søsteren på Utøya: – Vi mennesker er sterkere enn vi tror

Granskerne samles

Torsdag holder 22. juli-kommisjonen sitt første møte. Habilitet er blant spørsmålene som blir behandlet.

– Kommisjonen har et omfattende og meget viktig arbeid foran seg, og er helt avhengig av storsamfunnets tillit. Vi tar derfor habilitetsspørsmål på største alvor. Vi forbereder en grundig behandling av habilitetsspørsmål på vårt første møte, sier leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv. (©NTB)

Dansk terrorgransker: – Aner ikke hvorfor jeg skal være med