mm18
mm18

Slik forandret Mette-Marit kongehuset

Om ni dager har hun vært norges kronprinsesse i ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 25. august er det nøyaktig ti år siden Mette-Marit Tjessem Høiby ble norges kronprinsesse.

Tre år etter at de møttes for første gang ble Mette-Marit Tjessem Høiby kjæreste med norges kronprins Haakon , noe som førte til et voldsomt mediepress mot paret.

Det var avisen Fædrelandsvennen som først omtalte forholdet 29. desember 1999.

Jaget av pressen

Etter å ha blitt jaktet på av store deler av norsk presse i lengre tid, bestemte kronprinsen seg for å stille til et intervju med NRK-journalist Terje Svabø der han bekreftet forholdet til Mette-Marit.

På dette tidspunktet hadde Slottet i måneder nektet å kommentere forholdet med begrunnelsen at kronprinsen «ikke har valgt sin livsledsager».

– Kronprinsen hadde behov for å fortelle sin versjon, og dermed ta livet av en del spekulasjoner rundt forholdet til Mette-Marit, fortalte Svabø til Dagbladet etter intervjuet.

I det oppsiktsvekkende intervjuet fortalte kronprins Haakon om Mette-Marits fortid i det såkalte housemiljøet. Han ønsket også å stoppe rykter og spekulasjoner rundt Mette-Marit.

Se video: Kronprinsen snakker ut om forholdet sitt for første gang

Kongen ringte statsministeren

Debatten rundt kronprinsens kjærlighetsforhold til Mette-Marit Tjessem Høiby begynte å bli en stor belastning både for kongefamilien, hans kjæreste og Mette-Marits vennekrets. Kongeparet, kronprins Haakon og Mette-Marit la sammen en strategi for hvordan de skulle håndtere situasjonen før det ble besluttet at kronprinsen skulle la seg intervjue.

Da beslutningen ble tatt, informerte kong Harald statsminister Jens Stoltenberg.

– Jeg ble på forhånd orientert av kongen om at kronprinsen ville gi et intervju til NRK om sitt forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby. I intervjuet sier kronprinsen at forholdet er en privatsak. Det er jeg enig i. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Stoltenberg til Dagbladet.

– En privatsak

I intervjuet med Svabø bekreftet kronprinsen forholdet til Mette-Marit, og ba om forståelse for at de trengte tid til å pleie forholdet før de eventuelt formaliserte det.

– Vi trenger tid for at vi skal utvikle forholdet vårt og den kjærligheten vi har til hverandre. Altså kjærlighetsforholdet trenger tid til å slå rot og modnes, og sånn er det også med mine kjærlighetsforhold. Når forholdet blir formalisert, er det en offentlig sak. Før det synes jeg det er en privatsak, sier Haakon.

Se video: Kronprins Haakon og Mette-Marit har blitt samboere

Ullevålsveien

Høsten 2000 flyttet kronprins Haakon sammen med Mette-Marit og hennes sønn Marius i Ullevålsveien 67 i Oslo.

Selv om samboerskap var en helt vanlig samlivsform var dette første gang en tronarving hadde valgt å flytte sammen med sin kjæreste før de var forlovet, noe som skapte store overskrifter både her hjemme i i utlandet.

Forlovelsen

1. desember 2000 kunngjorde kronprins Haakon og Mette-Marit forlovelsen sin i en pressekonferanse på Slottet. I over en halv time svarte paret på spørsmål fra pressen før de sammen gitt ut på slottsbalkongen for aller første gang sammen for å vinke til de mange som ventet utenfor.

Se video: Haakon og Mette-Marit annonserer forlovelsen sin