– Det er en veldig god dag, sier konsernsjef i Aker ASA, Øyvind Eriksen, om salget av Aker Drilling til riggiganten Transocean.

Transocean betaler 7,9 milliarder kroner for selskapet og byr 26,50 kroner på samtlige aksjer i Røkke-selskapet.

Styret har enstemmig anbefalt budet til aksjonærene, melder Dow Jones Newswires.

LES OGSÅ: Aker bygger boreskip for milliarder i Sør-Korea

Kom tidlig på banen

Konsernsjefen skriver i en børsmelding at Transocean kom tidlig på banen med et kontanttilbud som var bra for Aker Drilling og alle aksjonærene.

– På den måten har vi skapt en mulighet for Aker Drilling til å utvikle seg enda mer, og enda bedre i årene framover, sier Eriksen til TV 2.

Kjell Inge Røkke eier 41 prosent av aksjene i Aker Drilling, og har akseptert budet fra Transocean. Salget gir Røkke rundt 3,2 milliarder kroner.

Styrket balanse

– Hva gjør dette salget med Akers forretningsstrategi fremover?

– Det betyr at vi har styrket ytterligere vår balanse, slik at vi kan gripe de mulighetene som nå måtte by seg i et ganske turbulent marked, forteller Eriksen.

– Hva skal dere bruke pengene på?

– Det annonserer vi når og hvis vi har noen konkrete nyheter å meddele markedet, avslutter han.

Det er åpenbare stordriftsfordeler innen offshore drilling som er årsak til salget - og eierne har fått en god pris for Aker Drilling. Det sier en av landets ledende offshoreanalytikere, Bjørn Thoresen i First Securities.

Se intervju nederst i saken.

Skjøt til værs etter oppkjøp

Nyheten om salget av Aker Drilling til Transocean gjorde at selskapet steg som en rakett på Oslo Børs etter åpningen mandag.

Aker Drilling-aksjen gikk opp nesten 100 prosent til 26,30 kroner.

Røkke-selskapet var suverent mest omsatt og satte en lang rekke selskaper i skyggen den første timen med handel i Oslo. Men de aller fleste selskapene har pen stigning, ikke minst børslokomotivene Statoil, Yara, DnB NOR, Seadrill og Norsk Hydro.