ANKOMMER POLITIHUSET: Her sitter Anders Behring Breivik, tildekket av svarte plastposer på hvert sidevindu, på vei til nye avhør på politihuset i Oslo. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
ANKOMMER POLITIHUSET: Her sitter Anders Behring Breivik, tildekket av svarte plastposer på hvert sidevindu, på vei til nye avhør på politihuset i Oslo. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

– Breivik ringte politiet for å overgi seg

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sier i avhør at han ringte politiet flere ganger for å overgi seg.

Likevel fortsatte han å skyte ungdommer etter samtalene, skriver Aftenposten.

Under avhør tirsdag og onsdag skal den terrorsiktede ha forklart at han tok seg en pause i skytingen for å ringe politiets nødnummer 112 for å overgi seg. Han fant ikke sin egen telefon, og skal derfor ha brukt mobilen til et av ofrene, som han fant i en kiosk på Utøya.

– Behring Breivik er tilfreds med å ha gjennomført terrorplanene

Ti telefoner

– Han forklarer at han i god tid før han ble pågrepet selv ringte til politiet. Han sier at han ringte ti ganger, og at han fikk svar ved to anledninger, sier den terrorsiktedes forsvarer, Geir Lippestad, til Aftenposten.

Ifølge Lippestad skal klienten hans ha presentert seg med fullt navn og bedt politiet om bekreftelse på at meldingen om at han ønsket å overgi seg var akseptert. Han skal også ha bedt politiet om å ringe ham tilbake med beskjed om at budskapet var mottatt. Men ifølge advokaten ringte politiet ikke tilbake.

Vitner har fortalt om en pause i skytingen, som kan passe med disse opplysningene.

Tok opp samtale

Lippestad tror ifølge Aftenposten at 32-åringen ringte politiet for å unngå å selv bli skutt. Breivik skal ifølge forsvareren ha fortalt at han på dette tidspunktet hadde «nådd målet sitt», og anså skadeomfanget som så omfattende at han ville få mediedekning og spredt manifestet sitt.

Les også: Breivik hevder han fikk kamptrening av pakistansk gjengleder

Politiet bekrefter overfor Aftenposten at operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt mottok og gjorde opptak av én samtale med Anders Behring Breivik. (©NTB)

Dette er ofrene for terrorangrepene