AVHØRT: Håvar Krane har i et lydopptak TV 2 har offentliggjort snakket om å henrette et regjeringsmedlem og angripe regjeringen. Torsdag kom det frem at det er Jonas Gahr Støre han snakker om. (Foto: TV 2)
AVHØRT: Håvar Krane har i et lydopptak TV 2 har offentliggjort snakket om å henrette et regjeringsmedlem og angripe regjeringen. Torsdag kom det frem at det er Jonas Gahr Støre han snakker om. (Foto: TV 2)

Innrømmer at det var Støre han ville «lagt Glocken i nakkegropen på» og skutt

Tidligere ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund, Håvar Krane, begrunner uttalelsene med at han var svært uenig i Støres behandling av Midtøsten-konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd fremover – lagt Glock-en i nakkegropen på og trukket av».

Dette blir sagt av Håvar Krane i det hemmelig lydopptak som TV 2 er i besittelse av etter en samtale mellom fire personer på Anker hotel i Oslo i etterkant av et møte i Stopp islamiseringen av Norge i februar i år.

– For oss høres det ut som om du mener Jonas Gahr Støre. Er det riktig?

– Nei, det har jeg aldri ment...han er.., sier Krane

– Den gangen. Var det han du mente?

– Det var vel i den sammenhengen, ja. Det sier seg jo selv. Det er jo ikke handlinger man begår. Det er jo ikke handlinger begått heller.

– Hvorfor var du så misfornøyd med Støre?

– Det er vel slik jeg ser det. Utifra det standpunktet så er det hans behandling av Midtøsten-konflikten som jeg er veldig involvert i og engasjert i, understreker Krane.

Les også: Ville henrette regjeringsmedlem

– Alvorlig

På opptaket snakker Krane også om å utradere hele regjeringen.

«Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn.»

Etter torsdagens avsløring på TV 2 Nyhetene, aksjonerte politiet mot boligen til Demokratenes førstekandidat i Kristiansund.

Etter det TV 2 erfarer, skal Krane i avhør ha erkjent at trusselen retter seg mot utenriksministeren.

– Det ønsker jeg ikke å uttale meg om. Det får bli en del av etterforskningen, sier politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

– Krane er siktet for trusler mot regjeringsmedlemmer. Vi har gjort beslag hjemme hos han. Oslo politidistrikt har den videre etterforskningen.

Krane har trukket seg fra alle verv i Demokratene, men må på grunn av regelverket fortsatt stå som førstekandidat på valglisten til Demokratene i Kristiansund.

Les også: Håvar Krane løslatt etter politiavhør

Jonas Gahr Støre (Foto: Grøtt, Vegard/Scanpix)

Vil ikke kommentere

TV 2 har to ganger spurt utenriksminister Jonas Gahr Støre om kommentar til trusselen. Men svaret fra UD er: «Utenriksminister Støre ønsker fortsatt ikke å kommentere dette».

Trusler mot regjeringen tas alvorlig. I juli ble Mullah Krekar tiltalt for oppfordring til terror mot myndighetspersoner, etter at han på en pressekonferanse i juni i fjor blant annet kom med trusler mot Erna Solberg dersom han ble sendt ut av Norge.

«Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne», sa Krekar.

Krekar er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 99, som har en strafferamme på 15 års fengsel. Krekar er også tiltalt for planlegging og forberedelse av terrorhandlinger.

Les også: – Dette er jo en katastrofe