PROVOSERER: Bildene av Thylane Blodeau (10) i Vouge skaper stor debatt.  (Foto: FAKSIMILE: VOGUE)
PROVOSERER: Bildene av Thylane Blodeau (10) i Vouge skaper stor debatt. (Foto: FAKSIMILE: VOGUE)

Raser mot seksualisering av barn

Bildene av en ti år gammel jente, sminket som en voksen og i utfordrende positur, vekker harme langt utenfor motebransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten har rast på nettet etter at den ti år gamle modellen Thylane Blodeau poserte oversminket, i provoserende klær og posisjoner på dyreskinn i motemagasinet Vogue.

I Norge har også tendensen til å seksualisere barn, spesielt jenter, økt. Flere jenter under 11 år har profiler på Facebook, går i klær for voksne, bruker sminke og forsøker å herme etter jenter i tjueårene.

Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press har satt fokus på overseksualisering av barn, og reagerer kraftig på Vogues bilder av Thylane.

– Det er helt forferdelig. Jeg hadde ikke forventet at noen kunne gå så langt. Tydeligvis gjør man det. Dette er provoserende på så mange nivåer. Dette er bare feil, sier Tirill Sjøvoll, leder for Press, til tv2.no.

Les også: Barn føler seg oversett av foreldrenes mobilbruk

– Umoralsk

Sjøvoll får støtte av stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Det er bekymringsfullt og dypt umoralskt å skaffe oppmerksomhet gjennom å seksualisere barn, og å gjøre et barn til et leketøy for voksenverden. Dette er et kynisk framstøt fra noen som ønsker oppmerksomhet, sier Thorkildsen til tv2.no og legger til:

– Dette bør de slutte med umiddelbart.

TV2.no har forsøkt å komme i kontakt med Vogue for tilsvar, uten å lykkes. Se innslag om Vogues bildeserie på ABC News her.

REAGERER: Tirill Sjøvoll, leder for Press, synes bildene er forferdelige.  (Foto: PRESS)
REAGERER: Tirill Sjøvoll, leder for Press, synes bildene er forferdelige. (Foto: PRESS)

Thorkildsen er selv mor, og bekymrer seg over tendensen til at barn i mindre grad enn tidligere får lov å være barn.

– Spesielt jenter blir sugd inn i de voksnes verden altfor tidlig. Dette bidrar både leketøys- og klesbransjen til med kyniske framsøt. De er opptatte av at jenter skal bli gode kunder på bekostning av barns rett til å være nettopp barn.

Les også: Vurderer å lansere Facebook for barn

Konsekvenser for andre barn

Sjøvoll mener Vogue-bildene ikke bare vil få konsekvenser for Thylane Blondeau i form av krav om perfeksjon og voksen oppførsel. Hun tror dette vil få konsekvenser for andre tiåringer.

– Det blir skapt et ideal som er umulig å nå. Barn skal ikke gå rundt og tenkte på at de skal være tynne, pene og perfekte. Små jenter kan begynne å tenke at de skal være sånn som på de bildene. Seksualiserende oppførsel hos barn kan føre til at de gjør ting de egentlig ikke vil, sier Sjøvoll og legger til:

– Overseksualisering av barn er ikke sunt for noen. Verken for samfunnet eller barna.

BEKYMRET: Inga Marte Thorkildsen er beymret over tendensen til at unge jenter blir sugd inn i de voksnes verden for tidlig. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
BEKYMRET: Inga Marte Thorkildsen er beymret over tendensen til at unge jenter blir sugd inn i de voksnes verden for tidlig. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Inga Marte Thorkildsen mener denne tendensen fører til økt press hos unge jenter.

– Dette kan igjen gi spiseforstyrrelser og dårlig selvtillit, sier hun.

Leke fritt - også jenter

SV-politikeren understreker også viktigheten av at barn leker fritt.

– Også jentebarn burde kunne ramle rundt uten tanke på hvordan de ser ut. De burde ikke bekymre seg for om de er pene, søte og ordentlig i tøyet. Det burde ikke stå i tankene til barn, sier hun

.