Prisstigninger på boligmarket har ført til økt antall søknader om studentboliger, men studentsamskipnadene i Norge kan ikke tilfredstille behovet. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX )
Prisstigninger på boligmarket har ført til økt antall søknader om studentboliger, men studentsamskipnadene i Norge kan ikke tilfredstille behovet. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX )

Det finnes billige utleieboliger for studenter

Det er stor mangel på studentboliger rundt om i landet, men studentsamskipnadene oppfordrer folk å ikke gi opp.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til uka er det studiestart for høyskoler og universiteter rundt i landet. Mange unge forlater rede for første gang, men ventelistene for studentboligene er lange.

I Oslo og Akershus står fortsatt nærmere 4000 i kø til studentbolig gjennom Studentsamskipnaden.

I Tromsø nesten 1500, i Trondheim 2500 og i Bergen i overkant av 1500.

Her er tipsene til deg som skal ut på leiemarkedet.

Det finnes håp

Ifølge studentsamskipnadene bør studentene fortsette å sende inn søknader og holde kontakten, for ofte bedrer det seg utover høsten.

– Ikke gi opp! Kan du bo midlertidig hos en tante eller venn, så blir det lettere å skaffe seg studentbolig utover høsten, sier Nina Langeland, kommunikasjonsdirektør i SiO, til God morgen Norge.

– Vi vet av erfaring at i løpet av september måned har alle fått tilbud om enten studentbolig eller bolig i det private markedet, sier Guri Anne Nilsen, eiendomssjef i Studentsamskpnaden i Tromsø.

Dyrt på privatmarkedet

Løser det seg ikke med studentbolig, må studentene ofte ty til privatmarkedet. På finn.no finnes det mange muligheter, men ofte blir det dyrt.

– Prisnivået i leiemarkedet i Oslo kan nok være tøft for en studentlommebok, sier Langeland.

Det samme gjelder også i Tromsø, Trondheim og Bergen.

– Prisene varierer veldig, og de som kommer til Tromsø og ikke har fått bolig, prøver vi å hjelpe gjennom midlertidige tiltak. Bolighjelpa.no og Facebook.com/sofahjelpen skal hjelpe studentene mens de leter etter bolig, forklarer Nilsen.

Muligheter hos Norges boligbyggelag

I Norge finnes det 64 boligbyggelag, som muligens kan være til hjelp for en slunken studentlommebok.

– Boligbyggelagene har minst 1200 utleieboliger beregnet på unge og andre som har problemer med å komme seg inn på boligmarkedet, sier administrerende direktør Thor Eek i NBBL.

Ifølge Eek, bør studentene sjekke ut boligbyggelagenes hjemmesider. De har ofte rimeligere utleieboliger til unge med dårlig økonomi.

– De fleste leilighetene har husleier under markedspris. Det er mulig fordi de er finansiert ved lån og tilskudd fra Husbanken. Derfor blir ikke disse boligene leid ut for å oppnå maksimal økonomisk vinning for boligbyggelagene, sier Eek.

Selv om de fleste utleieboligene finnes i Oslo og Bergen, har også boligbyggelagene i Sandefjord, Fredrikstad, Tromsø, Bodø og Romerike mange utleieboliger.

Usikker på hva du skal studere? Les mer her!

– Ikke ta én krone mer enn du trenger i studielån

Pass på at skolesekken passer barnets rygg.

Følg Forbrukerrådets anbefalinger

Hos boligbyggelagene er leieperioden gjerne tidsbegrenset i de fleste boligene.

– Leieavtalene inngås vanligvis for tre år, men det varierer litt fra sted til sted. Noen av boligbyggelagene setter også som betingelse at de som leier må ha bodd i kommunen en viss tid, sier Thor Eek i NBBL.

Nina Langeland i SiO, anbefaler studenter å prøve andre boligmarkeder og oppfordrer dem til å følge Forbrukerrådets tips i forhold til kontrakstskriving.

– SiO har 7500 studentboliger, og mange studenter søker også bolig i det ordinære leiemarkedet, enten i studentkollektiv eller hybel. Det er viktig å være aktiv på det private markedet, bare husk å følge Forbrukerombudets og Forbrukerrådets anbefalinger når du skal inngå kontrakt, sier hun.

Les også:

– Et overgrep å frata barn retten til å banne

Nynorsk som valgfag