stormannsbreivik (Foto: TV 2)
stormannsbreivik (Foto: TV 2)

Breivik trodde regjeringen ville forhandle om makt

Anders Behring Breivik var overbevist om at regjeringen ville forhandle direkte med ham om politisk makt etter terrorangrepene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya skulle gi Anders Behring Breivik en slags forhandlingsposisjon med den norske regjeringen. Det var i alle fall det han trodde selv.

Ville de skulle gripe inn i saken

Overfor sin advokat Geir Lippestad, gir han uttrykk for at han forventet at regjeringen på et tidspunkt kom til å gå i direkte dialog med ham etter terrorangrepene.

– Han har hatt en oppfatning om at regjeringen skulle gripe rett inn i selve straffesaken mot han, og at han skulle komme i direkte kontakt med regjeringsmedlemmer, sier Lippestad til TV 2 Nyhetene.

Les også: Frivillige fra hele verden sjekker kodene til Breivik

Virkelighetsfjern

Breiviks ønske om politisk makt gjenspeiler seg i hans ambisjoner, og hans advokat kaller den terrorsiktede for fullstendig virkelighetsfjern.

VIRKELIGHETSFJERN: Breiviks advokat, Geir Lippestad, mener ambisjonene til den terrorsiktede er fullstendig virkelighetsfjerne. (Foto: TV 2)

– Han mener at det var nødvendig med angrepene slik at krigen mot demokratiske Europa og demokratiske Norge skulle sette i gang. Derfra skulle krigen mot den muslimske verden starte, sier Lippestad.

Politiet leter etter video av massakren på Utøya

Politiet bekrefter at de jobber ut fra en teori om at massedrapene kan være filmet, og leter etter 32-åringens kamerautstyr.

Les også: Breivik planla å filme under massakren

– Noen vitneobservasjoner går på at mannen har hatt med seg kamera. I hans såkalte manifest står det beskrevet dette med kamera og viktigheten av å dokumentere, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Adresseavisen.

Les også: – Jeg tror det kommer flere angrep

Politiet har sikret seg flere hundre kameraer, mobiltelefoner og lagringsenheter fra Utøya. Disse analyseres av et eget etterforskningsteam på politihuset på Grønland i Oslo.

– Vi har ennå ikke funnet noe kamera som helt uttrykkelig viser at her har siktede vært, eller har brukt. Men vi utelukker ikke at det kan dukke opp, sier Hjort Kraby.

Mange vitneobservasjoner om kamera

Tidligere har politiet uttalt at de har vært usikre på om den terrorsiktede hadde med kamera til Utøya. Men etter det Adresseavisen forstår har politiet fått så mange vitneobservasjoner om kameraet, at de vil fortsette kartleggingen.

Før Utøya frigis til AUF vil politiet være 100 prosent sikre på at et slikt videoopptak ikke fortsatt er gjemt et sted på øya. (TV 2/NTB)