Britiske Patrick Flinders (16) er en av de fire turistene som ble angrepet av en isbjørn i en teltleir på Svalbard fredag. Han delte telt med kameraten Horatio Chapple som ble drept av det 250 kilo tunge dyret.

Tenner i hodeskallen

16-åringen var døden nær da han hadde hodet sitt mellom kjevene på den sultne isbjørnen.

Til Sky News forteller Terry Flinders at sønnen har fått store hodeskader etter angrepet.

16-åringen har gjennomgått en operasjon for å fjerne små benbiter og tenner fra isbjørnen i hodeskallen. Etter operasjonen har han hatt store hevelser i ansiktet og hodet. Men ifølge faren er tenåringen ved godt mot, og forteller vitser i telefonsamtaler med faren.

Bekymret

Likevel er han bekymret for hvilke langtidseffekt dette vil få for sønnen.

– Alle arrene kan bli fikset på seks måneders tid, men dette må ha gjort inntrykk på ham. Han er bare et menneske, sier Terry Flinders til Sky News.

Reisekamerat Scott Bennell-Smith (17) får behandling for en brukket kjeve og flere knuste tenner.

Fem skudd

De tre var alle en del av et reisefølge på 13 personer fra British Schools Exploring Society (BSES) som var på ekspedisjon på Svalbard.

Gruppen hadde satt opp snublebluss rundt leiren, men de virket ikke da isbjørnen kom.

I tillegg sviktet mauserriflada en av lederne skulle skyte isbjørnen. Fire rifleskudd fungerte ikke, og det var først ved det femte forsøket at bjørnen ble skutt og drept.

– Etterforskningen fortsetter. Vi sender rifla som ble benyttet til tekniske undersøkelser hos Kripos, men regner med at det vil ta tid før vi får svar på disse undersøkelsene, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim til NTB.

Alle de skadde ble sendt hjem til Storbritannia mandag.