OMFATTENDE OPPTØYER: En brannmann går forbi en brennende bygning i Tottenham nord i London. Først ved daggry søndag kunne politiet melde at situasjonen hadde roet seg noe, men ikke var over. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)
OMFATTENDE OPPTØYER: En brannmann går forbi en brennende bygning i Tottenham nord i London. Først ved daggry søndag kunne politiet melde at situasjonen hadde roet seg noe, men ikke var over. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)

Drap ble hevnet med gateopprør i London

En demonstrasjon mot politiets dødelige skudd mot 29-åringen Mark Duggan forrige uke, utviklet seg til voldsomme opptøyer i London lørdag kveld.

Nærmere 300 demonstranter gikk amok utenfor politistasjonen i bydelen Tottenham nord i London. Demonstrantene gikk til angrep på politipatruljer på stedet.

Søndag formiddag er mer enn 40 mennesker arrestert, melder BBC.

Hevnaksjon

Uroen brøt ut i forbindelse med en demonstrasjon i protest mot at politiet torsdag drepte 29 år gamle Mark Duggan i en skuddveksling.

– Han var ikke voldelig. Han var involvert i forskjellig, men var aldri aggressiv og har aldri skadet noen, sa en av demonstrantene om den avdøde til Sky News.

29-åringen etterlot seg fire barn.

Les også: Nye studentdemonstrasjoner i Storbritannia

UTBRENT: En brannmann står ved siden av en utbrent buss i en
 gate i Tottenham, nord i London lørdag. Demonstranter angrep opprørspoliti
 og satte fyr på to politibiler i forbindelse med en protest mot at bevæpnede
 offiserer tidligere i uken skjøt og drepte en mann ved et uhell. (Foto:
 STEFAN WERMUTH/Reuters)
UTBRENT: En brannmann står ved siden av en utbrent buss i en gate i Tottenham, nord i London lørdag. Demonstranter angrep opprørspoliti og satte fyr på to politibiler i forbindelse med en protest mot at bevæpnede offiserer tidligere i uken skjøt og drepte en mann ved et uhell. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)

Brannbomber og raketter

Demonstrasjonen hadde lenge foregått under rolige omstendigheter, helt til to politibiler ble angrepet med bensinbomber.

Demonstrasjonene eskalerte da to politibiler og en buss ble satt fyr på.

I tillegg ble flere butikker i området ramponerte og plyndret. Demonstrantene kastet flasker og skjøt raketter da opprørspoliti ble satt inn for å forsøke å få kontroll over situasjonen.

29 mennesker er skadet. 26 av dem politimenn, og en av dem med hodeskader, melder BBC.

– Dette er ren kriminalitet og ingenting annet, sier tidligere politisjef i London Roy Ramm til Sky News.

Les også: Politiet frykter voldelige demonstrasjoner under prinsebryllupet

FULL FYR: Polititjenestemenn iført spesialutstyr står foran
 en brennende bygning i Tottenham, nord i London. Demonstranter angrep
 opprørspolitiet og satte fyr på biler og butikken er området i forbindelse
 med en protest mot den fatale skytingen av en uheldig mann i forrige
 uke. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)
FULL FYR: Polititjenestemenn iført spesialutstyr står foran en brennende bygning i Tottenham, nord i London. Demonstranter angrep opprørspolitiet og satte fyr på biler og butikken er området i forbindelse med en protest mot den fatale skytingen av en uheldig mann i forrige uke. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)

Politiet etterforskes

– Vi samler fortsatt beviser og vil komme med mer informasjon om hva som egentlig skjedde så snart vi har mulighet, sier Rachel Cerfontyne som er en av dem som etterforsker politiets framferd da en mann ble skutt og drept.

Ifølge en venn av den avdøde 29-åringen og hans familie var demonstrasjonen en hevntokt til ære for den avdødes familie, og en desperat reaksjon på at «noe måtte gjøres», melder Sky News.

Les også: Tusenvis av studenter demonstrerer i London

ANHOLDT: Politimenn fører bort en av demonstrantene i Tottenham,
 nord i London der det brøt ut store opptøyer. Uroen har skapt frykt i
 London og folk er redde for å gå ut og bli skadet i opptøyene. (Foto:
 STEFAN WERMUTH/Reuters)
ANHOLDT: Politimenn fører bort en av demonstrantene i Tottenham, nord i London der det brøt ut store opptøyer. Uroen har skapt frykt i London og folk er redde for å gå ut og bli skadet i opptøyene. (Foto: STEFAN WERMUTH/Reuters)

Frykter nye opptøyer

Selv om den kaotiske tilstanden roet seg utover morgentimene, var det fortsatt tilløp til sammenstøt i området.

Politiet frykter nå nye opptøyer søndag, og evakuerer nå folk fra gatene og bolighus. Flere hjem og bygninger er totalskadet.

– Det er viktig at vi understreker at publikums sikkerhet er svært viktig for oss. Vår oppgave nå er å få ting på plass igjen så raskt som mulig, og vårt absolutte mål er å gjenvinne normaliteten, sier distriktssjef i politiet Stephen Watson

Det skal foregå omfattende plyndring i området søndag formiddag, ifølge BBC. Røyken ligger ennå tett over bydelen i Nord-London.

Det er foreløpig ikke meldt om alvorlige personskader.

SKUTT OG DREPT: Mark Duggan ble torsdag skutt og drept av politiet
 i en skuddveksling. Han skal ikke ha opptrådd truende. Akkurat hva som
 skjedde er ennå uklart, og etterforskes. Nå raser venner fra det som
 beskrives som et belastet miljø i Tottenham, nord i London. (Foto: Facebook
 - Åpen minnegruppe)
SKUTT OG DREPT: Mark Duggan ble torsdag skutt og drept av politiet i en skuddveksling. Han skal ikke ha opptrådd truende. Akkurat hva som skjedde er ennå uklart, og etterforskes. Nå raser venner fra det som beskrives som et belastet miljø i Tottenham, nord i London. (Foto: Facebook - Åpen minnegruppe)

Tv2.no følger utviklingen i London