BER FOLK VENTE: Oslos ordfører Fabian Stang ber folk vente med å stemme til selve valgdagen.  (Foto: TV 2)
BER FOLK VENTE: Oslos ordfører Fabian Stang ber folk vente med å stemme til selve valgdagen. (Foto: TV 2)

Fabian Stang: – Det kommer til å bli en veldig vanskelig valgkamp

Oslos ordfører Fabian Stang ønsker å se en respektfull kommunevalgkamp, uten «den vanlige sjikanen».

Valgkortene sendes i dager ut, og om én uke åpner dørene for forhåndsstemmingen til høstens kommunevalg. Oslos ordfører Fabian Stang (H) ber imidlertid folk om å vente med å stemme til selve valgdagen.

– Gjør det som passer

– Vi har nå opplevd en katastrofe som vi har vært flinke til å snu om til et ønske om et styrket demokrati og samhold. Hvis vi nå stemmer, før vi har hørt debatten i valgkampen, blir det litt feil, hevder Stang overfor TV 2 Nyhetskanalen.

Han benytter likevel anledningen til å oppfordre folk til å gjøre det som passer best, og de som ikke har anledning til å stemme på selve valgdagen, skal selvsagt få mulighet til å stemme før.

– Jeg synes imidlertid at de som er usikre på hva de skal stemme, bør vente til de har hørt debatten, sier han.

Stemme er å vise respekt

– Hvordan tror du terrorangrepene kommer til å påvirke selve valgkampen?

– Det kommer til å bli en veldig vanskelig valgkamp. Det vi skal velge nå er hvordan lokalsamfunn skal se ut, og da er det viktig at vi får en mulighet til å debattere viktige spørsmål som angår lokalsamfunnene.

Under stortingsvalget 2009 ble det satt rekord i antall forhåndsstemmer, men Stang er ikke bekymret for at valgdeltakelsen skal minke hvis folk velger å følge hans oppfordring om å ikke forhåndsstemme.

– Flere kommer til å bli mer oppmerksomme på hvor sårbart selv vårt demokrati kan være, og flere kommer til å ønske å stemme. Jeg tror derfor at vi kommer til å få en stor valgdeltakelse i år, og det er en flott måte å vise respekt for ofrene på, sier han.

Vil droppe sjikane

Stang håper debattene vil bære preg av respekt, men politisk uenighet som det tørres å stille spørsmåltegn ved.

– Jeg håper ikke folk vegrer seg for å ta de tøffe debattene, men jeg håper man vegrer seg for å ta de på en tøff måte. Det er veldig greit å være saklig uenige, men vi dropper den sjikanen av hverandre som vi kanskje har latt oss rive med på tidligere, sier han.