DET FINNES IKKE... dårlig vær, bare dårlige klær. Med riktig utstyr kan du takle alle forhold, selv 35 minus på Nordpolen. (Foto: Privat/)
DET FINNES IKKE... dårlig vær, bare dårlige klær. Med riktig utstyr kan du takle alle forhold, selv 35 minus på Nordpolen. (Foto: Privat/)

Løp Nordpolen-maraton for sin kreftsyke mor

Denne bergenseren deltar ikke bare i ekstreme maraton for å realisere seg selv, men for å hjelpe andre.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

To ganger har Bernt Arne Tvedt (32) fra Bergen løpt Sahara Marathon til inntekt for ørkenflyktninger. Sist vinter gjorde han noe enda mer ekstremt: Løp 42,2 kilometer i 34 kuldegrader på Nordpolen. Tid: Seks og en halv time.

Se intervjuet på TV 2 Sporty søndag kl. 19.00.

Serenne Tvedt (Foto: Privat/)
Serenne Tvedt (Foto: Privat/)

– Det var så kaldt at det ikke hjalp å kle på seg, forteller han.

LES OGSÅ: Slik realiserer du din livs tur

Nordpolmaraton1 (Foto: Privat/)
Nordpolmaraton1 (Foto: Privat/)

Trykk på videovinduet ovenfor for å se innslaget.

Da moren Serenne Tvedt (53) fikk påvist magekreft i fjor, bestemte sønnen seg for å gjøre noe. Bernt Arne, som til daglig jobber som tilsynsvakt i Fyllingsdalen Idrettshall, opprettet en Facebookgruppe der han samler inn penger til kreftforskning. På det meste har gruppen hatt 2000 medlemmer.

– Min mor har støttet meg hele veien. Hun er en sterk dame, og det var spesielt for meg å kunne gjennomføre Nordpolen Marathon til ære for henne, sier Bernt Arne Tvedt til TV 2 Sporty.

Serenne har nå startet strålebehandling på Haukeland Universitetssjukehus.

LES OGSÅ: Så hardt bør du trene

Nordpolmaraton4 (Foto: Privat/)
Nordpolmaraton4 (Foto: Privat/)

På nippet til å bryte
Nordpoldrømmen holdt på å bli knust på grunn av de ekstreme forholdene. Løypen gikk i vind, is og dyp snø. Av sikkerhetshensyn løp de 27 deltakerne 14 trekilometersrunder. Sporet var merket med røde flagg.

– Kulden og vinden gikk gjennom marg og bein, og gjorde at jeg bare måtte ha fokus på å sette en fot foran den andre. Jeg måtte kjempe med psyken, og var glad jeg hadde erfaring med tøffe forhold fra Sahara. Heldigvis fikk jeg varmet føttene i et telt underveis, ellers hadde jeg nok brutt. Da jeg kom i mål var jeg ganske sliten, men la meg med et smil om munnen. Opplevelsen var fantastisk og noe jeg har lyst å oppleve igjen, forteller 32-åringen.

– En deltaker fra Australia og en inder brukte mellom syv og åtte timer. De fikk nedkjøling i nakken og blemmer i ansiktet. Men de siste som kom i mål på ni timer gikk det faktisk bra med, forteller Tvedt.

Nordpol-maraton
  + Sahara (Foto: Privat/)
Nordpol-maraton + Sahara (Foto: Privat/)

Ørkenutfordring
Tvedt fullførte Sahara Marathon både i 2008 og 2009, med 4,30 som bestetid. Løpene gikk til inntekt for de sahrawaiske flyktningene i Vest Sahara. Årets North Pole Marathon tok to timer lengre tid og ble den ultimate styrkeprøven. Kun 200 personer i verden har gjennomført løpet. Blant disse er det to nordmenn. Hans Jacob Berntsen, også han bergenser, deltok i 2008.

– Hva er det som motiverer deg?

– Å kunne reise ut i verden og se noe annet, få nye ideer og tanker. For meg er det viktig å kunne gjøre av og til. Jeg kan delta i løp hjemme også, men alt til sin tid. Det er viktig å sette seg mål i livet, utfordre seg selv.

Nordpolmaraton2 (Foto: Privat/)
Nordpolmaraton2 (Foto: Privat/)

– Hvordan trener du?

– Jeg trener variert: Jogging, sykling, spinning, karate og fjellturer. Gå er like viktig som å løpe. Det gir mindre belastning på kroppen.

LES OGSÅ: Så hardt bør du trene

Kostbar moro
Å reise til verdens kaldeste og varmeste steder gjør man ikke med charterfly. En ekspedisjon til Nordpolen koster fort 100.000 kroner. Å delta i maratonløp i Sahara kostet rundt 20.000 kroner.

– For de pengene kunne jeg pusset opp badet, men for meg er turene en investering. Det er livsopplevelser du bare gjør én gang.

Nordpol-maraton (Foto: Privat/)
Nordpol-maraton (Foto: Privat/)

Sein maratondebut
Tvedt trente karate i mange år før han kastet seg på langdistansebølgen som 27-åring. Hans ilddåp var Bergen Maraton i Fana, som han gjennomførte på fire timer. Siden har han – foruten Nordpolen og Sahara – gjennomført Nijmegen-marsjen to ganger, en 170 km lang kraftprøve der du går til fots med 10 kilos oppakning. Tvedt har også løpt Spitsbergen Marathon, der det gikk isbjørnvakter!

– Hva er ditt neste mål?

– Jeg har en drøm om å bestige Mount Everest, men det koster trolig for mye å finansiere. Kanskje blir det en tur til ett av nabofjellene, som også er over 8000 meter høye. Hadde vært kjekt å kunne fortelle barnebarna at jeg har vært på fjelltur i Himalaya.

LES OGSÅ: Utenlandske maraton

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!