INGEN KRAV TIL GODKJENNING: Generalsekretær i Akupunkturforeningen, Kari Bente Sørlie, er fortvilet over manglende krav til utdannelse og godkjenning.   Det stilles ingen krav. Hvem som helst kan føle seg kallet uten at de har peiling på anatomi, fysiologi eller sykdomslære, sier Sørlie. (Foto: M. Spencer Green/AP/Illustrasjon)
INGEN KRAV TIL GODKJENNING: Generalsekretær i Akupunkturforeningen, Kari Bente Sørlie, er fortvilet over manglende krav til utdannelse og godkjenning. Det stilles ingen krav. Hvem som helst kan føle seg kallet uten at de har peiling på anatomi, fysiologi eller sykdomslære, sier Sørlie. (Foto: M. Spencer Green/AP/Illustrasjon)

– Alternativ behandling har ikke dokumentert effekt på kreft

Akupunktur og cannabis kan ha effekt på oppkast og kvalme ved cellegiftbehandling.

Tvert imot er det påvist bivirkninger ved noen av de alternative behandlingsmetodene, skriver Forskning.no.

Hvert år bruker likevel mer enn én av tre pasienter kreftpasient slik behandling i en eller annen form.

Les også: Stadig flere overlever kreft

– Det har vært en utfordring for helsepersonell å gi råd til pasientene om alternativ behandling siden det i stor grad har manglet forskningsbasert kunnskap om effekt og mulige bivirkninger og skadevirkninger, sier Lene Kristine Juvet, forsker ved Kunnskapssenteret.

Jaktet forskning på området

På oppdrag fra Kreftforeningen har Juvet og forskningskolleger ved Kunnskapssenteret trålt internasjonale forskningsdatabaser på jakt etter systematiske oversikter over forskningen på feltet.

De fant forskning på 26 ulike komplementære og alternative behandlinger mot kreft og endte opp med 39 systematiske oversikter for vitaminer og mineraler, kosttilskudd, ulike typer urter, akupunktur, soneterapi (refleksologi), massasje, aromaterapi, hypnose, homøopati, tradisjonell kinesisk medisin og ulike såkalte kropp-og-sjel-metoder.

Lite kunnskap om bivirkninger

Gjennomgangen viser at for de fleste alternative behandlingene er det for lav kvalitet på dokumentasjonen til å kunne konkludere om tiltakene virker eller ikke. Det er også få som har undersøkt bivirkninger knyttet til de ulike komplementære og alternative behandlingene mot kreft.

De få tiltakene som trolig har vist dokumentert effekt, gjelder akupunktur og cannabis, og det dreier seg om effekt på oppkast og kvalme ved cellegiftbehandling.

Se også: Nå kan du sjekke ventetiden for kreftbehandling

(©NTB)