fjordman_politi (Foto: Faksimile/TV 2 montasje)
fjordman_politi (Foto: Faksimile/TV 2 montasje)

Ekstrembloggeren «Fjordman» har vært i avhør om terroraksjonene

Bloggeren som terrorsiktede Anders Behring Breivik har omtalt som sin favorittforfatter har sittet i avhør hos politiet.

Politiet i Oslo bekrefter overfor TV 2 at bloggeren «Fjordman» har vært inne til avhør i terrorsaken i ettermiddag.

– Jeg kan bekrefte at «Fjordman» er identifisert, og at han vært inne til avhør i Oslo dag i forbindelse med terrorsaken, sier politiadvokat Christian Hatlo til TV 2.

«Fjordman» er en blogger som er hyppig sitert i Anders Behring Breiviks manifest, som han distribuerte på nettet kort tid før han utførte terroraksjonene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. I manifestet fremheves han som en av Breiviks viktigste ideologiske inspiratorer.

– Han er interessant i saken, all den tid han er så mye omtalt i manifestet. Det er naturlig at vi snakker med ham, sier Hatlo.

Politiadvokaten vil ikke gå inn på detaljer om hva bloggeren har forklart.

– Mistenker dere at han har medvirket på noen måte?

– Han har status som vitne i saken, sier Hatlo.

Kan det være aktuelt med nye avhør av ham?

– Vi kan ikke utelukke at han blir kalt inn til nye avhør, sier han.

Les også:
Utenlandsk politi bidrar i blogg-etterforskning
Politiet jakter ekstrem-bloggere

Benekter kjennskap til Breivik

«Fjordman», som skal være en mann bosatt i Trøndelag, la ned sin egen blogg allerede i 2005, men har bidrar flittig til debatt på diverse islamkritiske nettsider. Selv benekter han all kjennskap til Breivik i forkant av terrorhandlingene.

I en e-post til den danske avisen Information sier han at han synes det er ubehagelig å bli brukt i Breiviks manifest.

Samtidig nekter han hardnakket på å ha hatt noe med terrorhandlingene i Oslo og på Utøya å gjøre, og kaller Breivik et «monster».

Breivik i nye avhør

Breivik var inne til avhør i ti timer onsdag hvor han opptrådte på samme måte som tidligere, rolig og forholdsvis samarbeidsvillig.

– Disse avhørene foregår på samme måte som tidligere, med unntak av at det har vært mer konfrontasjon. Han svarer og samarbeider på de fleste punkter. Breivik har også fortalt en del om reisevirksomhet i utlandet, sa politiadvokat Hatlo under en pressekonferanse tidligere torsdag.

Ut fra avhørene går politiet fortsatt ut i fra at Breivik handlet alene.

– Men det er en del spørsmål han ikke har svart på. Vi står på samme sted som tidligere, sier Hatlo.

22 prosjekter

På pressekonferansen la politiet fram en liste over prosjekter som inngår i etterforskningen av terroraksjonene 22. juli. I går fortalte TV 2 at politiet har satt 100 polititjenestemenn til å jobbe med etterforskningen.

Disse er fordelt ut over de 22 prosjektene, alle med forskjellige ansvarsområder som er listet opp under.

– Dette er en organisk liste, og kan endres etter hvert som vi får inn nye prosjekter. Men det er slik vi har delt opp arbeidet nå, sier Hatlo.