KOORDINATER: Kartet til venstre viser det som ifølge teknisk direktør Rolf Frøysa i DataGuard AS kan være kartkoordinater funnet i terrorsiktede Breiviks såkalte manifest (Foto: TV 2/Montasje)
KOORDINATER: Kartet til venstre viser det som ifølge teknisk direktør Rolf Frøysa i DataGuard AS kan være kartkoordinater funnet i terrorsiktede Breiviks såkalte manifest (Foto: TV 2/Montasje)

Kan ha funnet hemmelige koder i Breiviks manifest

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har etter alt å dømme gjemt hemmelige budskap i manifestet sitt. Politiet og dataeksperter jobber nå på spreng med å få ut meningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 15.25 gikk bomben i regjeringskvartalet av – og Anders Behring Breiviks syke plan var i gang.

En drøy time tidligere hadde massemorderen sendt ut sitt 1500 sider lange manifest på e-post til utvalgte mottakere.

TV 2 kan nå avsløre at manifestet inneholder det som etter alt å dømme er flere krypterte koder og kartkoordinater til lokasjoner flere steder i Europa og i Norge.

Se reportasjen her:

Både politi og frivillige dataeksperter jobber på spreng for å finne ut hva som ligger skjult i manifestet.

– Sikker på at han ønsket at dette skulle bli oppdaget

– Jeg er helt sikker på at Breivik ønsket at dette skulle bli oppdaget, men ikke sikker på når, sier Rolf Frøysa til TV 2.

Rolf Frøysa er teknisk direktør i firmaet DataGuard AS, og har jobbet med programmering og datakommunikasjon siden slutten av 80-tallet.

Sammen med flere andre avdekket han den potensielt skremmende informasjonen.

Torsdag oversendte de informasjonen til politiet.

Politiet bekrefter overfor TV 2 at de ha mottatt informasjonen, og at informasjonen er meget interessant.

– Jeg er kjent med informasjonen. Og vi har også en egen gruppe som går gjennom nettopp med tanke på det, men utover det kan jeg ikke si noe, sier politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt til TV 2.

Dataekspertene som på frivillig basis jakter på de skjulte kodene, har opprettet en nettside hvor de deler informasjon om fremgangen og tar imot hjelp (ekstern lenke)

Skjulte koordinater

Skjult i det som ser ut som vanlige lenker til Internett-adresser i manifestet, har dataekspertene avdekket 46 punkter som kan være skjulte GPS-koordinater.

– Av ren nysgjerrighet førte jeg inn én av kodene. Da havnet jeg på Central Rail Station i London. Jeg syntes det var tilfeldig, men veldig merkverdig, sier Frøysa.

Da alle de 46 mulige koordinatene fra det såkalte manifestet var plottet inn, dukket det opp et tydelig bilde.

Punktene lå for det meste i store byer i Europa – to av dem i Norge.

– Alle koordinatene er innenfor et område i Europa. Forskjellige lokasjoner som Hannover, Stockholm, Hamburg. Det er det som gjør at dersom dette er koordinater, så stemmer dette ganske bra, i forhold til at man treffer storbyer og disse tingene, sier Frøysa.

Breivik har selv forklart at han har hatt en omfattende reisevirksomhet over hele Europa de siste årene.

To punkter i Oslo sentrum

Hadde punktene vært tilfeldig plassert uten at det lå noen tanke bak, ville de trolig vært spredt over hele verdenskartet.

TV 2 var i går på de to punktene som ligger i Norge. Begge ligger midt i Oslo sentrum, det ene bare drøyt hundre meter fra Frimurerlosjen, hvor Breivik var medlem.

Mye tyder likevel på at det ligger mer informasjon i de hemmelige kodene Breivik har kryptert. Det kan flytte nøyaktigheten av punktene inntil et par hundre meter – eller avdekke flere opplysninger om hva den egentlige meningen med kartpunktene er.

– Det er vanskelig å spekulere i det, som sikkert de fleste forstår. Det kan være info om steder han har gravd ned ting. Henvisningene i manifestet tilsier at han har gravd ned ting, dersom han skulle komme seg unna med det, sier Frøysa.

Vil ikke kommentere funn

Da Anders Behring Breivik ble varetektsfengslet gikk fengslingsmøtet for lukkede dører – blant annet nettopp av frykt for at han skulle sende kodede meldinger til eventuelle meningsfeller eller medsammensvorne.

Selv om politiet bekrefter at de har mottatt informasjonen, vil de ikke kommentere om de har gjort noen funn.

– Jeg kan ikke kommentere hvilke funn denne gruppen har funnet, sier politiadvokat Christian Hatlo.

– Hvor interessant er det med mulige krypterte meldinger? Det er jo noe dere har vært bekymret for tidligere.

– Det er noe vi må ta alvorlig, sier Hatlo.

Hvor viktig er det å finne ut av det?

– Det er klart at det vil være viktig nå, sett opp mot denne gjerningen, sier han.

En av Behring Breiviks forbilder, som blir omfattende plagiert i manifestet, er den såkalte Unabomberen Ted Kaczynski. Han drepte tre mennesker og skadet over 20 med en rekke brevbomber.

I hans tilfelle brukte FBI ti år på å dekryptere kodede meldinger han hadde skrevet.