STOLTE IKKE PÅ NOEN: ¿ Vi trodde det var en maktovertakelse der politi og forsvaret var involvert, sier AUF-leder Eskil Pedersen om terrorangrepene 22. juli i kveldens dokumentar på TV 2.  (Foto: Scanpix)
STOLTE IKKE PÅ NOEN: ¿ Vi trodde det var en maktovertakelse der politi og forsvaret var involvert, sier AUF-leder Eskil Pedersen om terrorangrepene 22. juli i kveldens dokumentar på TV 2. (Foto: Scanpix)

Eksklusivt intervju: AUF-lederen trodde det var et statskupp

I kveld kl 22.40 viser TV 2 dokumentaren hvor fire AUF-ledere snakker om kaoset og frykten da Anders Behring Breivik drepte 69 på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da attentatmannen begynte å skyte, reagerte ungdommene på Utøya på ulikt vis. Alle prøvde desperat å berge seg, men de overlevende har mange ulike og forferdelige historier å fortelle.

I programmet «Fire fortellinger fra Utøya» på TV 2 torsdag 4. august forteller de fire AUF-lederne Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna og Mari Aaaby West for første gang detaljert om sine opplevelser på øya.

Fire helt ulike og dramatiske historier gir ny innsikt.

De forteller om frykten, kaoset og følelsen av å være i krig. De trodde landet var utsatt for et kupp, og at terrorister hadde overtatt kontrollen på fastlandet, innenfor Utøya.

– Jeg tenkte at det var en maktovertalgelse hvor politiet var involvert, forteller AUF-leder Eskil Pedersen til TV 2.

Se klipp fra dokumentaren her! Artikkelen fortsetter under videovinduet.

– Jeg trodde hele landet var under angrep og jeg tenkte at ingen steder er trygge.

Pedersen forklarer at dette var grunnen til at ferga seilte langt vekk fra Utøya.

– Jeg tenkte at ingen steder var trygge og at hvis vi la til noen steder på land så ville vi bli skutt, sier Pedersen.

Dokumentaren kan ses på Nyhetskanalen kl.21.30

Se dokumentaren gratis på TV 2 SUMO her kl. 22.40

Spilte død

Generalsekretær Tonje Brenna ledet en gruppe på 20 personer i sikkerhet. De overlevde ved å spille død.

– Jeg husker han lo høyt og rått for hvert skudd. Når vi hørte at han traff folk og de gikk i bakken, så lo han. Han ropte «yes», «hurra» og «yes, blink», forteller Brenna.

Låste seg inne i et telt

Nestleder Åsmund Aukrust låste seg inne i et telt, og bare tilfeldigheter gjorde at han ikke ble funnet. Generalsekretær Tonje Brenna spilte død i lang tid, med folk oppå seg. Mari Aaby West flyktet rundt på øya for å komme seg vekk fra massemorderen.

69 mennesker ble drept på Utøya denne fredagen, i tillegg til de åtte som ble drept av terrorbomben i Oslo noen timer før.

LES OGSÅ: Kristoffer (24) fikk Utøyas yngste til å svømme fra drapsmannen

Tonje Brenne (Foto: TV 2)

– Selv lenge etter at de var reddet trodde flere av de overlevende at det også var farlig på land, sier Kjell Øvre Helland. Han er redaktør for programmet.

LES OGSÅ: AUF-leder: – Følte jeg ikke kunne stole på noen

– Det er en lavmælt historie. Dette er først og fremst de fires fortelling, sier journalist Odd Isungset til TV2.no.

Et intenst møte

De snakker også om sine individuelle valg, og sine tanker i ettertid. Om at bare gjerningsmannen har skyld. De er opptatt av at ingen overlevende skal føle skyld for de valgene som ble tatt. Det er noe de tenker mye på.

Programmet er et intenst møte med fire ungdommer, og er det første av to TV 2-programmer om terroren på Utøya.

LES OGSÅ: Modupe ble bare 15 år

På mandag klokken 21.40 kommer det en dokumentar på TV 2 på 70 minutter om det som skjedde på Utøya.

– Der presenterer vi en rekke nye intervjuer om det som skjedde før, under og etter de dramatiske timene 22. juli, sier Øvre Helland.

TIMER I FRYKT: Lederene i AUF sitt arbeidsutvalg, Åsmund Aukrust, Mari Aaby West, Tonje Brenna og Eskil Pedersen forteller torsdag om sine opplevelser på Utøya. (Foto: TV 2)