Samler minnene: Riksarkivar Ivar Fonnes sier at det eneste han kan sammeligne dette materialet med er barnetegningene etter Kong Olav døde i 1991.  (Foto: TV 2)
Samler minnene: Riksarkivar Ivar Fonnes sier at det eneste han kan sammeligne dette materialet med er barnetegningene etter Kong Olav døde i 1991. (Foto: TV 2)

Her havner alle blomstene, lysene og hilsnene

Onsdag startet innsamlingen av deler av blomsterhavet foran domkirken.

Siden bombeeksplosjonen i Oslo fredag 22.07.11 har det blitt lagt ned tusenvis av blomster, hilsener og lys. Det har i flere dager vært spekulert i hva som kom til å skje med alle minnene.

Grytidlig onsdag morgen startet arbeidet med å fjerne deler av blomsterhavet foran Oslo Domkirke. Alle minnene skal tas vare på og nå er det enorme arbeidet i gang.

Til minner

Blomstene ble fraktet til kommunens anlegg på Grønmo utenfor Oslo. Her skal de komposteres. Jorden er tenkt å være en del av et framtidig minnesmerke.

SKAL KOMPOSTERES: Blomstene ble fraktet til kommunens anlegg på Grønmo. Her skal de komposteres. Jorden skal etter planen brukes til et minnesmerke.  (Foto: TV 2)
SKAL KOMPOSTERES: Blomstene ble fraktet til kommunens anlegg på Grønmo. Her skal de komposteres. Jorden skal etter planen brukes til et minnesmerke. (Foto: TV 2)

Den siste uken har det blitt tent tusenvis av lys. Restene av disse lysene kan bli støpt om til spesielle minnelys.

Riksarkivet samler inn hilsningene

De tusenvis av hilsnene som har blitt lagt ned er nå i ferd med å samles inn. De havner dypt nede i fjellanlegget ved Sognsvann.

Riksarkivet har fått inn en helt spesiell samling.

LES OGSÅ: Samler inn blomster og minneord utenfor Oslo domkirke

– Det eneste vi kan sammenligne dette med er barnetegningene etter at Kong Olav døde i 1991, men dette er jo ganske annerledes. Det e ren tragisk hendelse som har berørt hele folket. Det er hilsener, blomster og det er over hele landet, sier riksarkivar Ivar Fonnes til TV 2.

HAR BEGYNT Å FJERNE: Onsdag begynte arbeidet med å fjerne deler av blomsterhavet foran domkirken.  (Foto: TV 2)
HAR BEGYNT Å FJERNE: Onsdag begynte arbeidet med å fjerne deler av blomsterhavet foran domkirken. (Foto: TV 2)

Også alle flagg og alle kosedyr blitt tatt vare på.

LES OGSÅ: – Gud har plukket blomster

Rundt halsen på en teddybjørn henger en lapp. « Jeg synes det var synd at mange døde, kjærlig hilsen Martine 6 år».