Politi helikopter (Foto: TV 2)
Politi helikopter (Foto: TV 2)

– Politihelikopteret kunne fløyet opp skarpskyttere

Den tidligere polititoppen Finn Abrahamsen mener politihelikopteret kunne utgjort en avgjørende forskjell under skytingen på Utøya. Det var parkert for å spare penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politihelikopteret var en gang disponibelt 24 timer i døgnet, men de siste årene er tjenesten blitt kraftig redusert for å spare penger.

Arne Johannessen (Foto: TV 2)
Arne Johannessen (Foto: TV 2)

Da regjeringskvartalene og Utøya ble angrepet den 22. juli, var helikoptertjenesten og de ansatte beordret til fire ukers ferie.

– Man kan selvsagt diskutere nivået på politiets helikopterberedskap på et generelt grunnlag.

– Det er ingen tvil om at Norge har kun ett helikopter – Sverige har sju, og til alt overmål er det slik at det norske politihelikopteret står nokså mye på bakken.

– Så at debatten kommer, det ser jeg som naturlig, sier leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, til TV 2.

«Kunne stanset Breivik tidligere»

De siste dagene har TV 2 snakket med flere frustrerte politifolk og politikere om politihelikopteret.

De sier det samme:

«Et politihelikopter kunne utgjort en vesentlig forskjell, og kanskje stanset Anders Behring Breivik tidligere.»

Helikopteret ville allerede vært over regjeringskvartalet da politiet fikk beskjed om skytingen klokken 17.26. Derfra tar det kun sju minutter å fly til Utøya.

Det svært avanserte kameraet om bord ville etter kort tid og på svært lang avstand ha fanget opp massakren på øya og overført direktebilder til ledelsen i Oslo politidistrikt. Da ville de umiddelbart sett det som skjedde.

Se nyhetsvideo om saken øverst.

Finn Abrahamsen (Foto: TV 2)
Finn Abrahamsen (Foto: TV 2)

Er opprørt

Finn Abrahamsen, tidligere politioverbetjent i Oslo politidistrikt, er opprørt over at helikopteret var ute av drift den skjebnesvangre dagen.

– Allerede over Sollihøgda kunnet de ligget i god høyde og observert, og de ville kunne sett detaljer blant annet om skytteren i denne posisjonen.

– De kunne ledet inn de som allerede var på plass i sikker anmarsj mot øya og gjort jobben sin, sier Abrahamsen til TV 2.

– Kunne løftet opp skarpskyttere

Kilder i politiet sier til TV 2 at man kunne fått plass til to politifolk med våpen i helikopteret. I ytterste konsekvens opptil fire – ved å ta ut seter og utstyr.

– De kunne løftet med seg to skarpskyttere fra Oslo. Systemoperatøren i helikopteret kunne vært satt på bakken, og de kunne ha fløyet opp og gjort den jobben de skulle ha gjort, mener Abrahamsen.

Utøya beredskapstroppen Delta (Foto: TV 2)
Utøya beredskapstroppen Delta (Foto: TV 2)

Oslo-politiet har tidligere sagt at politihelikopteret var uegnet under aksjonen på Utøya.

I dag ville ikke stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt svare på spørsmål fra TV 2 om temaet.

NRK rakk å fly over Utøya i helikopter minst fem minutter før Breivik ble pågrepet av Beredskapstroppen som ble sendt i bil fra Oslo.

Pågripelsen skjedde klokken 18.27 – over en time etter at politiet i Nordre Buskerud fikk meldingen om at det var skyting på Utøya.

Johan Fredriksen (Foto: TV 2)
Johan Fredriksen (Foto: TV 2)

– Man kan aldri vite

– Ja, det har flere sider det, at NRK var der med et helikopter, også. Vi jobber løpende med beredskapsspørsmål. Det er ikke tid og sted for ressurskamp nå.

– Men jeg er helt sikker på at en del av disse spørsmålene vil bli behandlet på en meget korrekt måte i framtida, sier Fredriksen.

Abrahamsen synes det er trist at man velger å spare penger ved å holde politihelikopteret på bakken.

– Man kan jo aldri vite, og det er derfor vi har en beredskap. Noen irriterer seg over det, at man bruker penger på ting.

– Men man må ha en beredskap, og den beredskapen var ikke tilgjengelig på dette tidspunktet, sier han.

Det er også et faktum at Beredskapstroppen som allerede var i aksjon i Oslo ba om å få bistand av et større helikopter fra Forsvaret klokken 16.50 – før Utøya-skytingen.

Først klokken 19.26, flere timer etter, ble dette formelt innvilget.