Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt. (Foto: Lefteris Pitarakis/Ap)
Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt. (Foto: Lefteris Pitarakis/Ap)

Politiet jakter ekstrem-bloggere

Setter over 100 politimenn på terrorsaken.

Det er opprettet en egen enhet som skal etterforske terrorangrepene fredag 22. juli. Enheten ledes av politioverbetjent John Roger Lund og er lagt under vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Over 100 polititjenestemenn er satt av til å jobbe i enheten som samarbeider tett med Politiets sikkerhetstjeneste, andre politidistrikter og politiet i andre land.

Blant de 27 prosjektene denne enheten vil jobbe med, er det å overvåke og kartlegge svært aggressive og ekstreme synspunkter på internett, spesielt de som støtter terrorhandlingene i Oslo.

Leter etter Fjordman

Politiet vil også vurdere å ta inn enkelte til avhør, blant annet bloggeren Fjordman. Trønderen skal ha vært en inspirator for Anders Behring Breivik (32). Den anonyme bloggeren er framhevet i Breiviks manifest. Fjordmans tekster er også sitert mange ganger i manifestet.

– Vi jobber nå med å klarlegge hans identitet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Dersom jeg kan bidra på noen måte til å oppklare alle aspekter av denne fryktelige forbrytelsen, gjør jeg selvsagt gjerne det, skriver det som trolig er Fjordman i en e-post til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STÅR FRAM: Bloggeren «Fjordman» skriver blant annet på bloggen Gates of Vienna. Nå har ålesunderen stått fram i VG. (Foto: FAKSIMILE)
STÅR FRAM: Bloggeren «Fjordman» skriver blant annet på bloggen Gates of Vienna. Nå har ålesunderen stått fram i VG. (Foto: FAKSIMILE)

Kraby vil imidlertid ikke si noe om hvor terskelen for hva som skal regnes som for ekstreme ytringer skal settes.

På en nå stengt Anti-Jihad-blogg skal det ha blitt oppfordret til drap på muslimer. Politiet er oppmerksom på dette, men vil ikke si noe konkret om hvorvidt man for eksempel vil avhøre de som stod bak denne siden.

– Det vil bli vurdert, men å gå i detalj er vanskelig, sier Kraby.

Stabssjef Johan Fredriksen sier at de ekstreme ytringene en ser på internett skiller seg veldig fra den reaksjonen man har sett ellers:

– Alt går i motsatt retning om vi går inn i den virkelige verden. Det er mer samhold og følelser. Det har vært en veldig fin utvikling. Så får vi være oppmerksom på om noen har svært avvikende meninger, sier Fredriksen.

Les også: Her er Breiviks budskap til politiet

Ressurskrevende

Samtidig understreker politiet at hele etterforskningen fremover fortsatt vil være svært ressurskrevende. En har også løpende kontakt og utveksling av informasjon med blant andre Europol, FBI og London Metropolitan Police, i tillegg til andre politistyrker i utlandet.

– Det er ikke særlig tvil om at arbeidet vil bli langvarig og omfattende, selv om vi har kommet langt i etterforskningen, sier visepolitimester Hans Halvorsen i Oslo politidistrikt.

Enheten som skal etterforske terroren blir ledet av John Roger Lund, nåværende leder for etterforskningenheten til Orgkrim-seksjonen i Oslo politidistrikt. Lund har vært sentral i arbeidet i dagene etter terrorhandlingene. Over 100 personer er altså knyttet til enheten.

– Men dette er et tall som kan endre seg fort, sier Halvorsen.