«OSLO-SYNDROMET»: Den kjente israelske kommentatoren Barry Rubin mener ungdommene ble et offer for det han kaller Oslo-syndromet. (Foto: Scanpix/TV 2 (Montasje))
«OSLO-SYNDROMET»: Den kjente israelske kommentatoren Barry Rubin mener ungdommene ble et offer for det han kaller Oslo-syndromet. (Foto: Scanpix/TV 2 (Montasje))

– Utøya-ungdommene ble ofre for «Oslo-syndromet»

Kjent israelsk kommentator mener AUF-ungdommene ble utsatt for terrorisme fordi de støtter terrorister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det jødiske samfunnet i Norge er sjokkert over ytringene til den kjente israelske kommentatoren Barry Rubin.

– Når vi får slike surrete kommentarer og kvasianalyser fra andre land synes vi det er helt håpløst. Både med tanke på timingen som er helt upassende og innholdet som er vrøvl, raser lederen for Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn.

RASER: Lederen for Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, er sjokkert over ytringene til Barry Rubin. (Foto: TV 2)

Rubin har i en kronikk i Jerusalem Post kommet med sterke ytringer om Norge og AUF-ere etter terrorangrepet.

«Ungdomsleiren han (Anders Behring Breivik) angrep, var aktive innen det som i alt vesentlig er (selv om ungdommene ikke så det slik, uten tvil) et terroristvennlig program.»

Les hele kronikken her.

– Ironisk

Han mener blant annet av AUF støtter terrorisme og at det er ironisk at det var en høyreekstremist som gikk til angrep på ungdommene.

– Å påstå at AUF-leiren var engasjert i støtte til terrorisme mot Israel, det er skammelig og det er sårende overfor alle de som mistet livet og de som ligger hardt skadet på sykehus, sier første nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen, Svein Roald Hansen, til TV 2 Nyhetene.

Rettferdiggjør ikke massakren

Selv om Rubin understreker at han ikke rettferdiggjør massakren på Utøya begrunner han synspunktene sine med at Arbeiderpartiets ungdomsgruppe blant annet krever anerkjennelse av Palestina som en stat og at de er imot Israels blokade på Gazastripen.

Kommentatoren mener ungdommene ble et offer for det han kaller Oslo-syndromet.

«Oslo-syndromet kan defineres som det motsatte av det kjente Stockholm-syndromet. I stedet for å bli et mål for terrorisme for deretter å skifte standpunkt til å støtte terroristenes side, betyr dette at man individuelt, som del av en bevegelse eller som et land, støtter terroristenes side for deretter å bli utsatt for terrorisme.»

– Det er vrøvl, det er tøv og det er forsøk på å forklare og relativisere terrorisme. Det tar vi sterkt avstand fra, sier Kohn.