Statsminister Jens Stoltenberg var blant de som holdt tale i begravelsen til 18 år gamle Mona Abdinur som ble begravet på Høybråten i Oslo i ettermiddag.

– Mona kom til Utøya for å leve ut sine drømmer. Sammen med AUF-ere fra hele landet, skapte hun Utøya-magien. Nå er hun borte. Hun ble bare 18 år, og det er ikke til å begripe. Mona var en ener på dansegulvet og en ener på fotballbanen. Hun bidro raust til fellesskapet og samholdet, sa Stoltenberg under seremonien som var badet i solskinn.

– «Mona var sola vår», sier vennene hennes. Nå må de finne veien videre uten henne, innledet statsministeren.

– En ener

Den norsk-somaliske tenåringen var blant de 69 som ble drept under terrorangrepet på Utøya fredag 22. juli.

Sammen med godt over 300 sørgende kom Stoltenberg sammen med kona Ingrid Schulerud for å ta farvel med den unge AUF-eren. Også en rekke framtredende Oslo-politikere hadde funnet veien til det muslimske gravfeltet på Høybråten kirkegård i Oslo. Det samme hadde AUF-leder Eskil Pedersen som selv var blant dem som overlevde massakren på Utøya.

Alle hadde med seg roser.

Stoltenberg vendte seg til den avdødes familie under sin tale.

– De er en liten familie, men de er en del av den store norske familien. De er frarøvet Mona, en aktiv jente som ga livsglede til alle rundt seg. En ener på dansegulvet og på fotballbanen.

– Hele Oslo føler sorgen

Byrådsleder i Oslo, Stian Berge Røsland (H), holdt også tale under begravelsen, og i likhet med statsministeren henvendte han seg til de pårørende.

– Dere har fått revet bort den kjæreste dere har. Dere har en sorg som er vanskelig å bære. Men dere skal vite at dere ikke bærer den alene, hele Oslo føler sorg, sa Røsland.

Venninnen Shtressa Emini (18) holdt også et innlegg.

– Mona var en ung og glad jente. Hun har gått fra oss på en tragisk måte.