¿ SKAL TJENE PENGER: Kontaktperson Knut Andreas Borge ved nettbutikken minnebaand.com innrømmer at formålet med butikken er å tjene penger, samtidig som man støtter et godt formål.
¿ SKAL TJENE PENGER: Kontaktperson Knut Andreas Borge ved nettbutikken minnebaand.com innrømmer at formålet med butikken er å tjene penger, samtidig som man støtter et godt formål.

Selger minnearmbånd for 129 kr – vil gi fem kr til Utøya

Men de ansvarlige for nettbutikken har ingen plan om hvordan pengene skal brukes.

I kjølvannet av terroraksjonen i Oslo og på Utøya, har det dukket opp flere nettbutikker som tilbyr varer til minne om 22. juli.

Ingen konkrete planer

Minnearmbaand.com er en av disse. På sine nettsider skriver de at publikum kan kjøpe silikonarmbånd til 129 kroner - hvorav fem kroner går til «gjenoppbygging av Utøya».

Problemet er at de selv ikke aner hvem disse fem kronene skal gå til.

– Vi har ikke opprettet kontakt med noen organisasjoner eller fond. Vi vet ikke om vi kommer til å gi pengene kun til Utøya eller om donasjonen også vil omfatte terrorangrepet i Oslo. Først må båndene komme til oss, og dét ganske snart, sier kontaktpersonen til tv2.no.

Men bør ikke kunden ha en visshet om hvem de støtter ved å kjøpe armbånd hos dere?

– Jo, det har du helt rett i. Vi har rett og slett ikke kommet så langt. Men når den tid kommer, vil det bli opprettet en støttekonto som vi sender pengene til.

Har du kommet over noe tilsvarende? Kontakt vår journalist her.

Reagerer på prisen

Men det er ikke bare uvissheten om hvor pengene havner som skaper hodebry. Kontaktpersonen innrømmer at de har mottatt henvendelser fra publikum som reagerer på den stive prisen.

– Det kom nylig en mail fra en person som synes 129 kroner er litt mye. Jeg må bare videreformidle det min sjef har sagt til meg, og det er at dette er en høykvalitetsbånd i 100 prosent silikon. Armbåndet produseres i Danmark, noe som øker våre kostnader i form av moms og avgifter.

– Hva synes du selv om prisen?

– La meg svare slik; Det kommer an på hva du har tenkt å skrive. Selvsagt kommer vi til å tjene penger på salget, men det er viktig å presisere at pengene også går til det formålet man støtter.

Forbrukerrådet: – Vær forsiktig

Forbrukerpolitisk direktør Terje Kili i Forbrukerrådet er svært skeptisk til nettbutikken og oppfordrer publikum om å være tilbakeholdne.

– Generelt sett må jeg si at initiativet er godt, men det er flere ting vi stusser på ved denne nettsiden. For det første er det ikke etablert noe kontakt med involverte partere. Vi er skeptiske til slike initiativ hvis det ikke er etablert gode kontakter og kanaler til berørte partere, sier Terje Kili til tv2.no.

Han sier videre at det ikke var idealisme som slo ham da han først så siden.

– Fem kroner går til det de selv oppgir som «minne», og man kan lure på hvorfor ikke dette beløpet er høyere.

– Å importere silikonarmbånd koster penger, men ikke 124 kroner per stykk. Derfor ber vi folk om å være forsiktige og utvise tilbakeholdenhet, sier Kili.

Kommer med endringer

Domenet minnebaand.com står registrert på et rørleggerfirma. Kontaktpersonen forteller at hans partner er bortreist og vil ikke være tilgjengelig før om en uke. Inntil videre vil han ha ansvaret for endringer på nettsiden.

Han understreker at ingen armbånd har blitt solgt, og at det trolig vil komme endringer på nettsidene deres.

– Trolig vil de fem kronene gå til Utøyas venner, som blant annet Petter Stordalen støtter. Jeg vil kontakte min sjef og orientere ham om denne beslutningen.

– Men det er viktig å understreke at vi ikke forsøker å snyte folk for penger.