facebook breivik geofarm (Foto: Faksimile)
facebook breivik geofarm (Foto: Faksimile)

Mystiske svensker kobles til Breivik

Begge har oppgitt Breivik Geofarm som sin arbeidsgiver på Facebook.

Umiddelbart etter bombeeksplosjonen i Oslo skal svensk politi ha startet jakten på to navngitte personer i det høyreekstreme miljøet i Sverige.

Meddirektør

På Facebook skal de to personene ha oppgitt at de hadde verv i et av gjerningsmannens selskap, Breivik Geofarm.

Hensikten med å etablere Geofarm var trolig å bruke firmaet til å skaffe kunstgjødselen.

Les også: Terrorsiktet kjøpte 6 tonn kunstgjødsel

Kunstgjødselen ble etter alt å dømme brukt til å lage bomben som rammet regjeringskvartalet.

En navngitt svensk mann har en Facebook-profil der han står oppført som meddirektør i Breiviks selskap. Også en slektning av svensken står oppført med en forbindelse til Breivik Geofarm.

En av dem har i tillegg skrevet i statusfeltet det samme sitatet som Breivik la ut på sin Twitter-konto fem dager før angrepene:

«One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.»

– Det virker som det har vært direkte kontakt med et større nettverk. Det bør være grunn til bekymring og en større etterforskning, sier Nick Lowles i Searchlight Magazine til TV 2 Nyhetene.

Narkotisk stoff

Svenskene har videre lenker til kjente krigsforbrytere og fascister fra andre verdenskrig. Også den beryktede serbiske militslederen Arkan, tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, lenkes det til på den svenske mannens nettside.

Men det stopper ikke der.

Svensken opplyser om aktivitet rundt et narkotisk stoff beslektet med valium. En av virkningene av dette stoffet er at det undertrykker følelser og tar bort mentale sperrer. Breivik kan ha brukt et slikt stoff da han begikk drapene.

Etter terrorangrepene i Norge er mannens profil blitt slettet.

Jakt på mulige medhjelpere

TV 2 kjenner til at svensk politi har jaktet på de to svenskene siden rett etter terroranslaget. Men verken SÄPO eller norsk politi vil kommentere dette.

Les også: – Vi kan ikke utelukke medhjelpere

Men organisasjonen Expo har forsøkte å finne mannen.

– Vi har forsøkt å lete ham opp i det svenske folkeregisteret, men der finnes ikke denne mannen. Det kan være et dekknavn, sier Alexander Bengtsson i Expo.

Tradisjonelt sett har Sverige et stort og aktivt høyreradikalt miljø. Politiet frykter at flere av disse er i stand til å ta ekstreme virkemidler i bruk.

77 omkomne

Fredag ble arbeidet med å identifisere de døde etter angrepene 22. juli ferdig og totalt 77 navn på omkomne er offentliggjort.

Se listen over terrorofrene her.