LO AV REGNVÆRET: Bano Rashid ble intervjuet av TV 2 kort tid før massakren på Utøya. Det er familiens ønske at TV 2 viser intervjuet. (Foto: TV 2)
LO AV REGNVÆRET: Bano Rashid ble intervjuet av TV 2 kort tid før massakren på Utøya. Det er familiens ønske at TV 2 viser intervjuet. (Foto: TV 2)

Intervjuet Bano timer før tragedien

TV 2 intervjuet Bano Rashid få timer før hun ble drept på Utøya. Etter foreldrenes ønske viser TV 2 opptakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2-reporter Finn-Ove Hågensen møtte Bano Abobakar Rashid (18) på Utøya kort tid før massakren. Han fulgte Gro Harlem Brundtlands besøk på øya og intervjuet også Bano i det øsende regnværet.

– Hvordan er det å sove i telt når det er så vått?

– Det går fint. Nå kommer det masse regn inn, men det er jo vanntett. Så det gikk helt fint i natt. Nå har jeg ikke stemme, men det går helt fint, ler Bano.

Banos familie har sett intervjuet med datteren. Det er foreldrenes sterke ønske at TV 2 sender intervjuet. På den måten får folk sett hvor flott deres umistelige jente var.

Se reportasjen øverst i artikkelen.

Hundrevis på kirkebakken

Bano Abobakar Rashid ble begravet på Nesodden fredag.

Sognepresten holdt en gripende kristen andakt for en fullsatt kirke, der hun vektla kjærligheten, ikke tragedien, før en egen muslimsk begravelse ble gjennomført på kirkegården nedenfor Nesodden kirke.

Kirken var stappfull. Mange hundre som ønsket å komme inn, måtte stå ute på kirkebakken. Det var sørget for at alle utenfor kirkebygget kunne følge høytideligheten via høyttaleranlegget.

Gro lånte Banos støvler

Utenriksminister Jonas Gahr Støre talte under begravelsen. Støre sammenlignet Bano med hennes store politiske forbilde, Gro Harlem Brundtland.

– Denne jenta, som kom til Norge som flyktning, hadde nok i seg til å fylle Gros sko. Ja, slik Gro fylte gladelig hennes, da Bano lånte gummistøvlene sine til Gro fordi de hadde samme skonummer den regnfylte Utøya-dagen sist fredag, bare noen timer før katastrofen rammet, fortalte en rørt Jonas Gahr Støre.

Forbilde

I intervjuet med TV 2 forteller Bano om opplevelsen av å møte Gro Harlem Brundtland på Utøya.

– Er Gro større enn Jens?

– Ja, virkelig. Hvis du tenker at det er festival med headliners, så kommer Gro først, og så kommer Jens, sa en leende Bano.

OVERLEVDE: Lara Rashid (16) kom levende hjem fra Utøya. Søsteren Bano ble begravet fredag. (Foto: TV 2)

Overlevde

Banos søster, 16 år gamle Lara, overlevde marerittet på Utøya. Nå har hun bare de gode minnene igjen.

– Bano hadde et budskap. Hun hadde sagt: Lev dagene på videregående som dine siste dager, for det er de du husker best. Jeg har virkelig lært det nå. Lev dag for dag, sier Lara til TV 2.

De siste navnene på terrorofre er offentliggjort

Statsministeren sørger over Bano

Statsminister Jens Stoltenberg hedret også Bano da han talte i Central Jamaat-moskeen i Oslo fredag.

– Bano var den skoleflinke jenta som planla å bli jurist, og drømte om Stortinget. Hennes drøm ble knust av skuddene på Utøya, sa Stoltenberg.

BÅRET UT: Kisten til Bano blir båret ut av familiemedlemmer. (Foto: Scanpix)